Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

Így alakítsd ki saját irodád otthoni munkavégzéshez!

A távoktatás és az otthoni munkavégzés időszakában sokan szembesülhetünk azzal, hogy a napi munka vagy tanulás végeztével több, vagy más ritmusú szabadidőnk van, mint amit megszoktunk. Ahhoz, hogy mire érdemes felhasználni az így felszabadult időt, szeretnénk az Egyetemi Polgárok részére ötleteket adni cikksorozatunkkal. Nem csak könnyen elvégezhető mozgásformákat fogunk bemutatni hétről hétre, de tippeket adunk az egészséges étkezéshez és a gyerekekkel könnyen végezhető, játékos feladatokhoz is.

A  Testnevelési Tanszék munkatársai a héten egy újabb videóval jelentkeztek, amiben egy szék segítségével erő- és állóképesség fejlesztő gyakorlatokat lehet végezni otthon. A gyakorlatsorhoz elengedhetetlen, hogy megfelelő állapotban levő, stabil széket válasszunk.

Valamint innen elérhető az NKE hallgatójának, Fenyvesi Beatrixnek házidolgozata, melyben az egyetemi sportéletről, illetve az otthoni edzés fontosságáról is beszámol.

Az ünnepek után visszatérve az otthoni munkavégzéshez nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a fizikai egészségünk megőrzése mennyire lényeges. Fontos, hogy a lakásban kényelmesen tudjunk pihenni, dolgozni és akár játszani a gyerekekkel, azaz ergonómiai szempontból átgondolt legyen a tér.

Az egész napos számítógép, laptop előtt ülés és billentyűzet fölött görnyedés jelentősen megviseli fizikai és mentális állapotunkat. Ezért fokozott figyelemmel kell lennünk az otthoni megfelelő munkakörnyezet kialakítására, különös tekintettel a testtartásra és a munkaasztalunkon levő tárgyak megfelelő elhelyezésére. Az eltérő magasságban elhelyezett eszközök használata során testünk különböző pozitúrákat vesz fel, ez hosszútávon akár komoly fájdalmakat okozhat. Ide kattintva megtekinthetjük, mely testrész fáradása, fájdalma mit jelez, hogyan tudjuk ezeket megelőzni, valamint hogy miként érdemes kialakítani az otthoni munkakörnyezetünket.  

Az ülésben elfáradó izmok átmozgatásában, pihentetésében nyújt segítséget a Fitpuli által ingyenesen közzétett lejátszási lista, melyet korábbi cikkünkben már bemutattunk. A munkavégzés során minden érintett testrészhez pár perces gyakorlatot mutatnak be, Béres Alexandra segítségével, melyeknek egy részét akár ülve is elvégezhetjük. A lejátszási lista ide kattintva érhető el.

Kedvcsinálónak pedig íme az első rész:

Kérjük a kedves Egyetemi Polgárokat, ha van olyan sporttal vagy egészséggel foglalkozó téma, amiről szívesen olvasnának, írják meg a sportiroda@uni-nke.hu e-mail címre, és örömmel beleássuk magunkat a témába. Addig is jó mozgást kívánunk mindenkinek!

Borítókép: unsplash.com

Fotó: unsplash.com