Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

Edzések hallgatói szemmel

Edzés

Az egészséges életmód fenntartásához a helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás is nélkülözhetetlen, éppen ezért mindent megteszek annak érdekében, hogy a testem edzésben maradjon.

Általános iskola alsó tagozatos koromban kezdtem el kézilabdázni és nagyon örültem, amikor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kézilabda Szakosztálya megalakult. Hetente kétszer – hétfőn 20:00-22:00-ig, csütörtökön pedig 18:00-20:00-ig – vannak az edzések. Az edzést mindig bemelegítéssel kezdjük az esetleges sérülések elkerülése érdekében. Ezután köredzést hajtunk végre. A köredzésnél többféle gyakorlatból végzünk egymás után pihenő nélkül 1-1 sorozatot. Ha minden előírt gyakorlatból meg van az 1 kör, akkor 1 perc pihenés következik és utána jöhet a következő kör. A kézilabda edzésen a következő feladatokból áll a köredzés: karhajlítás-nyújtás 15 db, guggolás 15 db, felülés (opciók: magasan a láb vagy derékszögben behajlítva) 25 db, négyütemű fekvőtámasz 20 db, plank 30 másodperc, jumping jack 40 db, 1 lábas guggolás, úgy, hogy az egyik láb a széken van 12 db/ láb, majd törzsemelés 15 db. Ezek a feladatok képeznek egy sorozatot és ezt a sorozatot háromszor ismételjük meg 1 perc pihenővel. A köredzésen kívül BOSU gyakorlatokat is csinálunk, melyen állva, ülve, fekve, hasalva, térdelve egyensúlyozva kell különböző feladatokat végrehajtanunk. A BOSU rendkívül hasznos az egyensúly, a szalagok és az izmok erősítése szempontjából.

A kézilabda edzéseken elengedhetetlenül fontos számunkra a koordinációs létrás gyakorlatok teljesítése, ugyanis fejleszti a reakcióképességet a különböző szituációkban, valamint nagyobb mozgássebesség elérését is lehetővé teszi. Emellett mindkét végtag azonos oldali terhelése is lehetséges a végrehajtása során, de koncentrálhatunk egy-egy végtag fejlesztésére is.

Az edzések során TRX kötél segítségével is növeljük az erő-állóképességünket, ugyanis ez az eszköz a legmélyebb izmokat is képes stimulálni.

Az erőnléti edzések után következnek a labdás feladatok. Mindenki párt választ magának és először a kétkezes mellső, kétkezes felső, egykezes felső átadásokat gyakoroljuk, majd fokozatosan távolodva egymástól a felugrásos átadásokat. Ezen gyakorlatok elvégzése után bemelegítjük a kapusokat, melynek során egy sorban felállva egymás után ütemszerűen alsó, közép, illetve felső irányba dobunk. Ezt követően minden posztról lövünk kapura. A kapura lövés után indításokat, páros lefutásokat, indulócselt, lövőcselt, átemelést gyakorlunk. Az edzés további részében a figurális játékok kerülnek előtérbe.

A foglalkozás utolsó 10 perce általában játékkal telik. A játék után mindig szokott lenni egy levezető, laza futás alapvonaltól alapvonalig. A levezető futás után pedig körbe szoktunk ülni nyújtani.

Az előző félévben a Budapesti Egyetemi-Főiskolai Kézilabda Bajnokságon az NKE SE Kézilabda Szakosztály 4. helyezést ért el. Az egész csapat célja, hogy a jövőben még jobb eredményt tudjunk elérni, ezért minden egyes edzésen, valamint mérkőzésen a maximumot próbáljuk kihozni magunkból.

A kézilabda edzések mellett hetente egyszer eljárok úszni a Ludovika Arénába. Úszás közben törekszem a változatosságra, ezért mellúszás, gyorsúszás, illetve hátúszás formában szoktam úszni. Az úszás gyakorlatilag a test összes izmát megmozgatja és remek kikapcsolódást nyújt számomra.

Az egyetemen 2020. március 23-án 08:00-tól távoktatási munkarend került bevezetésre a veszélyhelyzetre való tekintettel, így a kézilabda edzések, valamint a bajnokságok szünetelnek. Ennek ellenére nem jelent számomra gondot, hogy karbantartsam az egészségemet, fittségemet, edzettségemet.

Szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis egy, a Bükk-hegység lábánál fekvő faluban, Dédestapolcsányban lakok, ahol adottak a túrázási lehetőségek. Heti rendszerességgel járok túrázni. Túrázás közben megemelkedik a pulzusunk, főleg, ha nem sík terepen haladunk, hanem útba ejtünk dombokat, esetleg hegyeket is. Úgy gondolom a túrázással ugyanazt a hatást érhetjük el, mintha elmennénk konditerembe edzeni, csak itt a testünk karbantartása mellett közelebb tudunk kerülni a természethez. Túrázás közben nemcsak az a célom, hogy a testem folyamatos edzésben legyen, hanem hogy minél magasabbra jussak fel, mert a szemem elé táruló tájkép adja azt a gondolatot, hogy: Igen, megcsináltam és megérte!
A túrázás mellett – ha az időjárási viszonyok kedveznek – futni és biciklizni is el szoktam járni. Dédestapolcsány és az egyik szomszéd falu (Uppony) között a távolság 6 km, ami tökéletes lehetőséget nyújt a futni és biciklizni kedvelők számára, ugyanis útközben a Lázbérci-tó vonala mentén haladunk el, ami gyönyörű látványosságot tár elénk.

Mindezek mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Testnevelési és Küzdősportok Tanszék munkatársai által feltöltött videókban mutatott gyakorlatokat is el szoktam végezni.

Számomra nagyon fontos a rendszeres testmozgás, ugyanis nekem ez segíti a hétköznapok gondjait hátrahagyni és a feszültségeket levezetni. Sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzem magam egy edzés után és a közérzetem is jobb lesz ezáltal.

Véleményem szerint minden embernek legalább hetente háromszor mozognia kellene az egészségük megóvása érdekében. Úgy gondolom, mindenkinek megvan az alapvető mozgásigénye, csak a legfontosabb dolog a legtöbb embernél hiányzik, ami nem más, mint az akarat.

Fenyvesi Beatrix írása