Tűzoltósport szakosztály

Edzések helye:

SOTE torony épület, ORFK ROKK Rendészeti Szervek Kiképző Központ ,Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus

Edzések időpontja:

Szakosztályvezető:

Dr. Kanyó Ferenc Ph.D.tűzoltó ezredes - kanyo.ferenc@katved.gov.hu

NKE SE éves tagdíj:

5.000.-Ft/év

Információ: kanyo.ferenc@katved.gov.hu

Honlap: -

Facebook: NKE Sportegyesület

Események: https://sportosegyetem.uni-nke.hu/nke-sportegyesulet/hirek-esemenyek-sporttaborok 

TFA

Magyarországon első ízben 2005. június 03-án az FTP TMKFO szervezésében került lebonyolításra a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság TFA bajnoksága. A verseny Toughest Firefighter Alive (Legerősebb Tűzoltó) néven vált népszerűvé Észak-Amerikában és Nyugat-Európában.

A kanadai tűzoltók fejéből kipattant ötletet az angol kollégáik fejlesztették mesterfokra és náluk már évente több alkalommal is megrendezik ezt a fajta megmérettetést. A kétévente megrendezésre kerülő Tűzoltó Világjátékok versenyprogramjába is felkerült a TFA és a legnépszerűbb versenyszámmá nőtte ki magát a több mint 60 sportág közül.

Európában 2-3 éve kezdték a német és az osztrák tűzoltók a TFA versenyeket népszerűsíteni, amelyre a budapesti kollégákat is meghívták. Igazán testközelből a IX. Tűzoltó Világjátékokon, Sheffieldben találkoztak a budapestiek a verseny nehézségeivel és látták meg azt, hogy Magyarországon is nagy jövője lehet az új tűzoltósportnak.

Magyarországon az első három budapesti verseny során még nem érte el a 100 főt az indulók száma, azonban 2008-tól az európai versenyek közül a legnagyobbá nőttük ki magunkat a több, mint 250 magyar és külföldi versenyzőt felvonultató mezőnynél.

Az erőpróba látványosan illeszti be a tűzoltók mindennapi munkáját versenyszerűen mérhető keretek közé. A verseny egyéni versenyszámokból áll, úgymint tömlőhúzás és összetekerés, kalapácsolás 5 kg-os kalapáccsal, 15 kg-os kanna cipelése, bábú (80 kg-os) vontatása, 2,5 m-es palánk átmászása, tömlőfelhúzás, lépcsőfutás. Ezeket a feladatokat a lehető leggyorsabban kell teljesíteni a versenyzőnek, többségét légzőkészülékkel.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság versenycsapatai rendszeresen részt vesznek hazai, illetve külföldi nemzetközi TFA versenyeken, ahol kiemelkedő eredményeket érnek el, mind egyéni, mind csapat versenyszámokban. Egyéniben a legjobb eredmény a Hong-kongi Tűzoltó Világjátékokon bronzérem a több mint 300 versenyző közül.

Az FTP versenycsapata több mint 5 alkalommal nyert csapatban a nemzetközi TFA versenyek során.

Lépcsőfuás

Tűzoltók számára lépcsőfutó versenyt 2000-ben rendeztek meg először Budapesten, mintegy válogató versenyként a Pozsonyi Nemzetközi Lépcsőfutó Verseny versenycsapatának összeállítása érdekében. A verseny országos szintre 2006-ban emelkedett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság rendezésében.

Ennek a bajnokságnak a célja egyrészt, hogy versenyszerű keretek közötti mérjék fel a kollégák speciális tűzoltói beavatkozások során fellépő fizikai igénybevételét, másrészt hogy ezt be is tudják mutatni a civil társadalom számára. A szabályok szerint a tűzoltóknak egyénileg vagy párban kell felfutniuk a 23. emeletre, teljes védőfelszerelésben, légzőkészülék használatával, amelynek összsúlya 25 kg körül van. A párok közötti megengedett maximális távolság egy lépcsőforduló lehet.

A versenyek történetének legjobb ideje 2 perc 23 másodperc, amit egy budapesti tűzoltó tart. Egyébként ez a versenyforma a tűzoltók körében nem csak itthon, hanem külföldön is rendkívül népszerű. Nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket értek el a magyar tűzoltók lépcsőfutásban, többek között a Rendőr-Tűzoltó Világjátékok keretében születtek egyéni győzelmek a több mint 43 emeletes barcelonai felhőkarcolóban. A fővárosi tűzoltók páros versenyben kétszer végeztek az első helyen a Pozsonyi Nemzetközi Tűzoltó Lépcsőfutó Versenyen, valamint a pécsi és tiszaújvárosi kollégák is kiemelkedő sikereket arattak a varsói lépcsőfutó versenyen.