Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

A Sportcsarnok

A Sportközpont épületének 2/3-át a Sportcsarnok foglalja el. A sportolói forgalom a Fórumról külön bejárattal éri el az öltözőket a recepció kontrollján keresztül. Az öltözők két oldalt, a keleti és a nyugati lelátó alatt helyezkednek el. Tíz, 20 férőhelyes csapatöltöző (közülük kettő akadálymentesített) a hozzájuk tartozó vizes csoportokkal, három edző - tanári öltöző és egy sportorvosi helyiség képezi az öltözői hátteret a sportterületekhez.

A Sportcsarnok két fő elemből áll: a kültéri pályák felőli részre egy ún. Bemelegítő csarnok került, amelyben egy 22x44-es sportpadlóval borított küzdőtér került kialakításra. Az uszodához közelebb eső részen egy méretében nagyobb és funkcióját tekintve különlegesebb Multifunkcionális csarnok helyezkedik el.

A multifunkcionális csarnok küzdőtere alkalmas:
• az egyetemi tanrend testnevelési óráinak
• különböző labdajátékok (kézilabda, kosárlabda, röplabda, tollaslabda, teremlabdarúgás, stb.)
• különböző küzdősportok (birkózás, cselgáncs, ökölvívás, karate, stb.),
• asztalitenisz,
• vívás,
• tornasport eseményei mellett
• iskolai rendezvények (szalagavató bál, évzáró, ünnepségek)
• alkalmi rendezvények (kiállítások, előadások) megtartására is alkalmas.

 

A nézőtér alsó három sora mobil lelátóként készül, ezzel lehetővé téve, hogy a küzdőtér keresztirányú megosztásával létrejövő három játéktér egyenként is megfeleljen egy szabályos kosárlabda pálya méretének. A lelátó alsó, háromsornyi része felett hatsornyi épített rész található, mely így összesen 1320 néző számára szolgál ülőhelyül, a hat, mozgáskorlátozottak számára kialakított hellyel együtt 1326 néző befogadására alkalmas. A bemelegítő csarnok az épület hossztengelyére merőleges tengely mentén húzódik, küzdőtere szinte kivétel nélkül minden sportági eseményt be tud fogadni, nézőtér nélkül, galériás letekintési lehetőséggel. A terem keleti falán kerül kialakításra a tetőszerkezetig felnyúló mászófal és desszant ereszkedő kialakítása. A két küzdőtéri rész között találhatóak a szertárak, a raktárak és a labdajáték-aerobik terem, melyek egyenrangúan elérhetőek mindkét játéktér irányából. Ezek felett a helyiségek felett található a mindkét csarnokrészt kiszolgáló gépészeti tér.

A bemelegítő csarnok északi hosszoldala mentén, az épület teljes északi frontján találhatóak az épület működését szolgáló helyiségek. A földszinten a gazdasági bejárat – recepció – biztonsági szolgálat biztosítja az épület 24 órás felügyeletét.

Az Előcsarnok

Az események alkalmával a közönség külön bejáraton keresztül, egy 4 méter széles lépcsőn jut fel az előcsarnokba. Az előcsarnok mind az Uszoda, mind a Sportcsarnok rendezvényein áll a közönség rendelkezésére a térben elhelyezett méretezett vizes csoportjaival, ruhatári pultjaival, büfé és fogyasztó területeivel. Az előcsarnok nyugati oldalon az Orczy kertre, keleti oldalon a Diószeghy utcára néz, illetve az előcsarnok része az Uszoda és a Sportcsarnok belső téri látványa is. Egyenrangúan érhető el az Uszoda 200 fős keleti oldalon fekvő lelátója illetve a Sportcsarnok keleti és nyugati oldalon fekvő lelátói.