Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

A Ludovika Egyetemi Sportközpont koncepciója

A Sportközpont az Orczy kert keleti oldala mentén helyezkedik el, átellenben a nyugati részen álló főépülettel. Minden irányból érkezhetnek az épülethez - a Főépülettől, az új oktatási szárnyból, a kollégiumi épületektől, a parkon keresztül, illetve a gépkocsi forgalomtól csendesített, gyalogos dominanciájú Diószegi utca felől, bárhonnan a városból.

Az odaérkezők egy hatalmas, fedett, felülről is megvilágított, külső térbe érkeznek akár az utca, akár a park felől közelítik meg az épületet. Megérkeznek, pedig még be sem lépnek az épületbe. A fedett, külső tér új elem a leendő campusban, Fórum: az érkezés, a távozás, az egymás bevárásának színtere. Egy izgalmas tér az épületen kívül, de bizonyos értelemben már az épületen belül.

A Fórum az Uszodát és a Sportcsarnokot választja szét és köti össze egyúttal. Innen nyílik az Uszoda, és a Multifunkcionális csarnok sportolói bejárata, a közös közönségforgalmi előcsarnok lépcső feljáratai, a Multifunkcionális csarnok küzdőtéri megközelítése is. A Fórum életét színesíti az arra néző kiállítótér. A jegyváltás is elérhető innen, akár az épületbe lépés nélkül is. A fedett, külső tér tényleges és szimbolikus kapuja az Orczy kertnek keleti irányból. Aki csak végig sétál a Diószegi utcában az is kap egy képet a parkról a kb. 16 méter széles, 5 méter magas épített kereten keresztül.

Gyalogosan a fő megközelítési pont a Diószegi Sámuel utca felöl illetve az Orczy kert irányából a Sportközpont tömegét átható fedett Fórum, amely hatalmas kapuzatként fogadja a gyalogosan érkezőket. A Diószegi utca túloldalán álló RTK épületét egy külön ütemben és más dokumentáció tárgyaként megvalósuló, a közúti űrszelvény felett húzódó gyalogos híd köti majd össze a Lőtér épületével, megteremtve az utcával elválasztott épület szerves kapcsolatát az NKE Campus–szal. Az Orczy kert felöl mindhárom épület korlátozás nélkül, a szabadtéri sportpályák és az akadálypálya az azokat körülvevő kerítés kapuján keresztül érhető el.

Az épület két meghatározó funkcionális egysége: az Uszoda és a Sportcsarnok, amely magába foglalja a Bemelegítő csarnokot és Multifunkcionális tornacsarnokot. A két épületrészt a fedett Fórumról elválasztva érik el a látogatók. Külön-külön bejárat szolgálja az Uszodába és a Sportközpontba érkező sportolókat és az alkalmi eseményekre érkező nézőket. A fedett Fórum tere a találkozás, az egymást bevárás, az időtöltés tere, ezt a közösségi létet szolgálja az erre a térre nyíló két kis kiállító téregység is.