Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

Gyertyás Róza bronzérmes az Egyetemi Világjátékokon

Gyertyás Róza a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudomyányi Karának hallgatója, egy héttel az Egyetemi Európa Bajnoki ezüstérme után az Egyetemi Világjátékokon lépett szőnyegre. A kínai Chengduban megrendezett eseményena judosok 52 kg-os súlycsoportban Róza az első mérkőzésén az idei év Taipei Asian Open verseny ezüstérmesével, Lin Hsu-Wan-Chu-val (TPE) kezdett, akit ippon-nal győzött le.

A folytatásban a világranglista 35. Wurfel Annika ellen lépett tatamira. A küzdelem elején egy waza-ari értékű dobást videós elemzést követően végül megítéltek a német judokának. Róza mindent megtett a hátrány ledolgozása érdekében, de a nagyon taktikusan versenyző ellenfelet nem sikerült legyőznie. A vigaszágon a 21 éves kazah Abeuova Tolganay hibáját ügyesen kihasználva, egy kontratechnikát végrehajtva sikerült értékelhető dobást végrehajtani ellenfelén, melyet a mérkőzés végéhez közeledve megismételt, így a pontok összeadásának következményeként azonnali győzelemmel Rózát hirdették ki győztesnek.

A bronzéremért vívott küzdelemben a nagyon kellemetlen üzbég Jureva Gulkhayo kellett legyőzni. Egyik fél számára sem volt könnyű a küzdelem, hiszen a teljes mérkőzésidő lement értékelhető akció nélkül. A táblán viszont mindkét versenyző neve mellett két sárga lapocska, azaz két shido értékű intés szerepelt. A harmadik kiosztásánál vége a mérkőzésnek, így az aranypontos küzdelmi szakaszban nemcsak egy dobás, hanem egy intés is eldönthette volna a mérkőzés kimenetelét. Róza egy ízben közel is állt a leléptetéshez, de szerencsére ez egy kiváló akció miatt mégsem történt meg. A hosszabbításban, 1:33-nál végül Rózának sikerült egy waza-ari értékű dobást végrehajtani, mellyel megszerezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem első judo Egyetemi Világjátékok érmét, mely egyben a 2023. FISU magyar judo csapat első érme is.

Szöveg: Huszárné Soós Rita
Fotók: MEFS