Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

NKE-s sikerek a Küzdősportok Egyetemi Európa-bajnokságán

Július 19-24. között került sor a Küzdősportok Egyetemi Európa-bajnokságára. A Zágrábban megrendezett eseményen négy sportágban, 25 ország 173 egyeteme képviseltette magát. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem részéről három hallgató mérhette össze tudását az eseményen, ahol judo, karate és kick-boksz sportágban. A küzdelmek első napján mindhárom versenyzőnkért szoríthattunk.

Az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karról Szeleczki Lilla kick-boksz KL -55kg-ban kezdte meg szereplését. Sajnos, mint utóbb kiderült nem kedvezett neki a szerencse a sorsolásnál, hiszen rögtön a későbbi bajnokkal, Maravic Una ellen kellett küzdenie. A -55kg a legalacsonyabb súlykategória volt a hölgyek Kick Light kategóriájában, így Lilla a maga 48 kilójával hátrányos helyzetben volt a súlycsoport többi tagjával szemben. Ennek ellenére nagyszerű küzdelmet láthattunk, mely tükrözte a jó felkészülést, bátor hozzáállást. A szabályok értelmében nincs visszamérkőzési lehetőség, emiatt Lilla nem kapott lehetőséget a javításra, kiesett.

A szintén ÁNTK-s Stum Dominik a karate kumite +84kg-os súlycsoportjában szerepelt. A 28 versenyzőt felsorakoztató súlycsoportban német ellenféllel került szembe. Dominik kiváló versenyző, sok komoly nemzetközi eredménnyel, azonban a karate sportágban több szervezet más szabályrendszerrel rendezi meg a versenyeit, Zágrábban a WKF karate szerepelt. Ez a szabályrendszer nagyon ügyel a sportolók testi épségére, és amint a 2021-ben megrendezett tokiói olimpián is láthattuk, igazi erős ütés, rúgás nem indítható. Aki mégis eltalálja az ellenfelét, annak bűntető pontot adnak a bírók. Dominik pedig sokkal tradíciónálisabb küzdelemhez szokott. Mérkőzése során a gyönyörűen bevitt ütések és egy káprázatos fejrúgás ellenére leléptették, vigaszágra nem került.

322 versenyző részvételével megrendezésre került judo verseny volt a legnépesebb sportág, ahol a Rendészettudományi Kar hallgatója, Gyertyás Róza 52 kg-os súlycsoportban állt tatamira. A versenyen összesen 20 judoka küzdött a dobogóért. Róza egy angol, majd két francia riválisát ippon-os győzelemmel felülmúlva jutott a döntőbe, ahol az ukrán Limzaeiva Tetiana ellen nagyon magabiztosan kezdett. A mérkőzést olyannyira ő irányította, hogy ellenfele már két shido (harmadik leléptetést eredményez) büntetést is kiérdemelt. Azonban egy belső combdobás végrehajtásakor a feje érintkezett elsőként a talajjal, és annak ellenére, hogy az ukrán versenyzőt a hátára dobta, a veszélyes dobáskivitelezés azonnali leléptetést eredményezett. Ez a szabály a versenyzők testi épségének megóvása miatt került bevezetésre, ezért is fontos, hogy elfogadjuk a bírói bizottság döntését. Róza ezüstérmes lett, mellyel megszerezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem első érmét.

A második napon Szeleczki Lilla Point Fighting (PF) szabályrendszerben is tatamira állt, így kapott egy újabb lehetőséget a bizonyításra. A súlykülönbség itt is megmutatkozott, hiszen az elődöntőben a nála egy fejjel magasabb török versenyzővel került szembe. Lilla mindent megtett a győzelemért, azonban ez most nem sikerült neki. Csalódottnak azonban egyáltalán nem kell lennünk, hiszen kiválóan küzdött és végül bronzérmet szerzett.

Első alaklommal vettem részt Egyetemi Európa Játékokon és mindhárom hallgatónak ezúton is köszönöm a becsületes felkészülést és hogy a tatamin minden tőlük telhetőt megtettek a győzelemért. Büszkék lehetünk, hiszen az egyetemnek két érmet szereztek, amire eddig nem volt példa. Bízom benne, hogy lesz még lehetőségünk a jövőben is ilyen jellegű nemzetközi sportrendezvényeken részt venni, és képviselni a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet. - Huszárné Soós Rita, testnevelő, csapatvezető.

Szöveg: Huszárné Soós Rita


Címkék: EUSA2023