Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

Az NKE hallgatói nemzetközi bevetési egységek versenyén mérettették meg magukat

Idén 40. alkalommal került megrendezésre az Amerikai Egyesült Államokban, Florida államban, Orlando városában a SWAT Round Up International nevet viselő bevetési egységek nemzetközi versenye.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Sportegyesület Tonfa és Harcművészeti szakosztályának csapatában négy hallgató is helyet kapott. Kőhalmi Ildikó Viktória bv. tőrm. egyéni versenyzőként, Stodulka András r. tisztjelölt, Lajsoczky Károly h. ftőrm. és Csizmazia Benedek György r. tisztjelölt csapat versenyszámokban vettek részt.

A verseny megnyitóján többek között a neves hollywoodi színész, Clint Eastwood kívánt sok szerencsét a versenyzőknek, egy rövid videóüzenetben. A versenyt több színvonalas képzés is megelőzte, melyeket Amerikában bevetési egységekben aktív szolgálatot teljesítő, vagy nyugalmazott állományú szakemberek tartottak. Hallgatóinknak lehetőségük volt ezen képzések közül egy emeltszintű harctéri elsősegély nyújtó tanfolyamon részt venni, mely első sorban a lőtt, szúrt sebek ellátására, illetve a sebesült biztonságos helyre szállítására adott gyakorlati és elméleti felkészítést. Ezt követte egy ereszkedéstechnikai tréning, mely során alpin technikával több emelet magasból kellett leereszkednie a résztvevőknek. Ezt a fajta ereszkedési módszert épületbe történő behatolás során is alkalmazzák, az elkövetők elfogására, ugyan akkor személyek épületből történő kimenekítésére is alkalmas például egy tűzeset alkalmával.

Természetesen a lövészeti képzés sem maradhatott el, mely során négy órán keresztül és több mint 300 lövés leadásával ruházták fel a résztvevőket gyakorlati tudással, a pisztollyal történő közelharc elsajátításához szükséges ismeretekkel. A képzési napot követően megkezdődött a verseny hete. Összesen 51 csapat képviselte magát, javarészt az USA-ból, de 9 külföldi csapat is megmérette magát, köztük egyetemünket képviselve az AOCU SWAT HUNGARY. Résztvevő országok: Magyarország, Kuwait, Sarajevo, Korea, Jamaica, Saint Martin.

Az AOCU csapatnév alatt már 18. alkalommal tértek vissza versenyzőink, természetesen évről évre más összetételben. Az évek során a csapat vezetőjének sikerült olyan kapcsolatrendszert kiépítenie, hogy egy helyi fegyverforgalmazó, Tom Carbone öt darab Rock River Arms, AR-15 rendszerű karabéllyal segítette a versenyzők részvételét a round-up idején.

A verseny öt napig tart, mely során öt különféle pályát kell teljesítenie a résztvevőknek. Az idei hurrikán helyzet körülötti bonyodalmak miatt a „túszmentés” versenyszámot azonban törölték a sorozatból. Az időjárásnak köszönhetően már az első napon felcserélődött a megszokott sorrend. Az első versenyszám az úgynevezett „Tower scramble”, mely során a két mesterlövésznek és három lövésznek kell több akadály és lövészeti cél leküzdése után körülbelül 4 emelet magasból kötélen a földig ereszkedni. A célokat és a lő-feladatokat teljes felszerelésben (lövedékálló mellény, sisak, ereszkedő felszerelés) végrehajtott futás köti össze, mely meglehetősen megemeli a pulzusszámot, ezzel arra edzve a résztvevőket, hogy magas stresszkörülmények között is tudjanak megfelelően gondolkodni, együttműködni, és ha kell fegyverüket használni.

A második versenyszám az „Officer rescue” pálya. A feladatban négy lövész és egy mesterlövész szerepel. A feladat kezdetén egy tó felett kifeszített kötélen, teljes felszerelésben húzzák át magukat a versenyzők. A lőállások elérte előtt több akadályt kell leküzdeniük, majd egy páncélozott jármű tetejéről, gyorskötél technikával (fast rope) leereszkedniük. Ezt követően mozgásból apró fém korongokra tüzelnek karabélyukkal. Innen közvetlenül egy piszoly lőállásba mozognak, ahol különböző tüzelési testhelyzeteket kialakítva (álló, térdelő, fekvő) küzdik le a kihelyezett célokat. Társuk, a mesterlövész különállóan mozog és saját meghatározott feladatainak leküzdése után szimulált találatot kap (ő lesz a kijelölt sérült). Ekkor társai a célvonalba cipelik a felszereléssekkel egyetemben.

A második napon, szakadó esőben indult a „Pricher scramble”. A versenyszám ismét egy mesterlövészt és négy „operátort” igényel. A kiinduló pont egy furgon, melyben a start jelzésre várnak a csapat tagjai. Egyéni felszerelésükön kívül egy gázgránát vetőt és egy ajtótörő kost is magukkal visznek. Az akadályok leküzdése után egy páncélozott gépjármű mögött helyezkednek el. A mesterlövész több lövéssel iktatja ki számára meghatározott célokat. Eközben az „operátorok” gázállarcot vesznek fel, majd egy szimulált ablakon keresztül gázgránátot lőnek be a megtisztítandó területre. Felsorakoznak egy ajtó elé, melyet a kos segítségével megnyitnak, betörnek. Ezután lőállásukból, több testhelyzetből karabélyukkal célokat küzdenek le, majd lőállást váltva egy mozgó, „texas csillag” nevű célra felhelyezett fém korongokat lőnek le. Az ajtón keresztül távoznak és két sebesültet imitáló 85kg-os bábút cipelnek a célvonalhoz. Az aznapi további események a hurrikán felerősödése miatt sajnos törlésre kerültek.

Egy nap kényszerpihenő után az akadálypálya versenyszám következett, melyre a csapat Egyetemünk Rendészettudományi Karán létesített akadálypályán készültek fel, a Tonfa Szakosztály edzéseinek keretén belül. Ezen versenyszámban hat versenyzőnek kellett együtt dolgozva és mozogva egy teljes erőnléti pályát leküzdeni. Ebben a feladatban szükségük volt egymás segítésére és az összetartásra, valamint a hosszú felkészülési időszak során magukba gyűjtött tudásra és erőre is. Végezetül, összesítettben 38. helyen végzett a kiutazó csapat.

A főbb versenyszámokat még egyéni pisztoly és karabély versenyszámok is követték, melyekben jó hangulatban küzdöttek meg az amerikai bevetési egységek tagjaival versenyzőink. Sok tudás és tapasztalatcsere történt, valamint új barátságok is köttettek a testvériesség jegyében.

A versenyfelkészülési időszak, melyben a Ludovika SE Lövészszakosztályának vezetősége is nagy segítséget nyújtott szakértelmükkel, rengeteg fejlődés és tanulság ment végbe. Versenyzőink méltán képviselték hazánkat és egyetemünket, a verseny során teljes tudásukat, de szívüket-, lelküket, és anyagi forrásaikat is belefektették megmérettetésükbe.

Reméljük a csapat tagjai a közeljövőben továbbra is részt tudnak venni a versenyen! A továbbiakban jó erőt és egészséget kívánunk munkájukhoz!

A SWAT Round-Up versenyen szerzett tapasztalatok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Ludovika Sportegyesület szervezésében, 2023. augusztusában megrendezésre kerülő 5. Somorjai Gábor Emlékversenyen és a Tonfa szakosztály képzéseiben is felhasználásra kerülnek.

Fotók: Kőhalmi Ildikó Viktória bv. tőrm.