Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

Amerikai rendőrkapitányságot látogattak a Rendészettudományi Kar hallgatói

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika SE Tonfa Szakosztálya az Amerikai Egyesült Államokban a világ bevetési egységeinek szervezett S.W.A.T. Round Up International elnevezésű, idén 40. alkalommal megrendezésre került rendészeti versenyen vett részt. A versenyt megelőző napokban több szakmai programon is részt vett a csapat, melynek többek között tagjai egyetemünk hallgatói, Kőhalmi Ildikó Viktória bv. tőrm., Stodulka András r. tisztjelölt, Lajsoczky Károly h. ftőrm., és Csizmazia Benedek György r. tisztjelölt.  

2022.11.03-án a Florida államban található Orange County Sheriff’s Central Operations Center-t (Orange megyei rendőrfőkapitányság és műveleti központ) látogatták meg. Az idegenvezetést Kelemen János magyar származású nyugalmazott sheriff helyettes tartotta, aki az USA-ban szolgált rendőrként, és egyetemünkön is visszatérően tart előadásokat munkája során szerzett tapasztalatairól.
A kapitányság ajtaján belépve a helyi rendőrboltban dolgozó hölgyek nagy mosollyal és örömmel fogadták őket. Nem véletlenül, hiszen az AOCU SWAT HUNGARY csapata, immár 18. éve látogatja ezen színvonalas versenyt, melyről mi sem árulkodik jobban, mint az aulában elhelyezett felvarró gyűjtemény, melyek között megtalálható több magyar vonatkozású felvarró is, például a Rendészettudományi Kar, a Terrorelhárítási Központ, a Terrorelhárító Szolgálat, a NEBEK BEI, és az AOCU SWAT HUNGARY.

A szigorú beléptetést követően betekintést kaptak az „emergency operation center” (vészhelyzeti ügyeleti központ) helységébe, illetve működésébe. Ehhez hasonlóan működik hazánkban a Törzs, melynek feladata a veszélyhelyzetek kezelése. Természetesen különbségek felfedezhetőek, például a kihívásokat tekintve is, ugyanis Florida, és Orange állam gyakran hurrikán által érintett terület. Pontosan ezért a lakóházak többségével ellentétben, a kapitányságot úgy tervezték, hogy egy erősebb szintű hurrikán esetén is irányító központként tudjon működni, és átvészelje a természeti csapásokat.
Innen utunk a „wall of honor” (a becsület fala) dísztermébe vezetett, ahol megtekinthették a kapitányság szolgálat közben hősi halált halt rendőreinek arcképeit és kitüntetéseit, valamint a veteránok névsorát is. Itt kerültek elhelyezésre a volt rendőrkapitányok arcképei is, valamint a jelen pillanatban hivatalban lévő John W. Mina sheriff arcképe is, aki a verseny során örömmel üdvözölte a tengeren túlról érkezett magyar csapatot.

A kapitányság saját ruházati osztállyal is rendelkezik, melyben heti több alkalommal egy szabó dolgozik, és személyre szabja a rendőrök szolgálati egyenruháját, valamint az egyéb felszerelések is itt cserélhetőek rongálódás, szakadás esetén. A ruházati osztály közvetlen szomszédságában található a fegyverraktár, ahonnan az újonnan felszerelő rendőrök számára, vagy az adott szolgálati feladathoz szükséges fegyverzetet kiosztják. Rendszerben van több típusú AR-15 rendszerű karabély, több halálos és nem halálos lőszer kilövésére alkalmas sörétes puska, illetve különböző méretű maroklőfegyverek is. Ezen az osztályon található a többi kényszerítő eszköz tárolóhelye is, mint a rendszerben lévő lövedékálló mellények, sisakok, taktikai bot (közismert nevén vipera), taser (sokkoló), bilincsek, és a taktikai öv, valamint az arra szerelhető kényszerítő eszközök tokjai is. A kapitányság területén továbbá található ügyeletes orvosi szoba, bűnügyi technikai műhely, bizonyítékraktár és intézkedéstaktikai terem is.

A látogatást végül egy jó hangulatú versenyfelkészítő, ráhangoló edzés zárt, melyet a kapitányság konditermében hajtottak végre. Az edzőteremben a helyi rendőrök barátsággal és érdeklődéssel fogadták a látogatókat. Érdekesség képpen elmondták, hogy számukra kötelező előírás, hogy minden szolgálatukból egy órát edzéssel töltsenek, ezzel elősegítve fizikai állóképességük megtartását és fejlesztését, a mindennapi szolgálatellátás során. Ennek megvalósítására ezen jól felszerelt konditerem szabadon áll rendelkezésükre.