Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

A lovasrendőrök mindennapjai

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Huszár Lovarda által rendezett, már hagyománnyá vált klubest újabb, november 10-i alkalmán a Készenléti Rendőrség lovas alosztályának munkáját mutatta be Madarász Róbert r. őrnagy, az alegység parancsnoka. A lovasrendőrség 1886 óta létezik, egyidős magával a rendőrséggel, melynek állományát kezdetben 105 lóval erősítette, melyre saját ménes is rendelkezésre állt Somogysárdon. Jelenidőnkben az alosztály két lófajtával, az előző ménesből származó idősebb, tapasztaltabb lovak mellett már 2/3 arányban mezőhegyesi Nóniusszal és sportlovakkal dolgozik.

Sokaknak főként csapaterős, esetleg határvédelmi feladatok ellátását juttatja először eszébe a lovas rendőrség, szolgálatellátásuk során azonban sokkal több és komplexebb elvárásoknak kell megfelelniük egy-egy végrehajtásban. A modern kor technikai vívmányainak teljesítménye mellett a lovas szolgálat még mindig lépést tud tartani napjaink rendészeti kihívásaival. Az akadályt jelentő tereptulajdonságok leküzdése mellett a lovak megjelenésükkel és erejükkel képesek félelmet, vagy akár a más kultúrákban is kialakult tisztelete által olyan komoly hatást kiváltani, amely nagyban hozzájárul a stabil közbiztonsághoz.

A rendészeti feladatok mellett nagy hangsúlyt kap a lovak és lovasok képzésében a díszelgési, diplomáciai megjelenések során adott lovasszolgálat: ,,Ha a ló, lovas együtt, egységesen tud megjelenni, vagy akár több lovas együtt, az felkészültséget jelent” – fűzte hozzá Madarász Róbert r. őrnagy. Ez a felkészültség tükrözi a magyar lovashagyomány őrzésének mértékét más, külföldi méltóságok és a magyar közönség előtt is. Ennek a hagyománynak az őrzését tűzte ki célul a Nemzeti Lovas Díszegység, melynek állományát az alosztály lovasai adják, valamint ezt a célt kívánja szolgálni az est házigazdájaként is szolgáló Ludovika Huszár Díszszakasz.

A turisztikai feladatok mellett nemzetközi és hazai versenyzésben is helyátálló lovas egység tagjai megtalálhatóak az egyes állami vagy más ünnepek alkalmával egybekötött megjelenéseken is, melyeknek célja, hogy az emberek és a Rendőrség között egy szorosabb bizalmi kapcsolatot hozzon létre, továbbá a gyerekekben egy olyan rendőri képet alakítsanak ki, hogy bármikor bizalommal tudjanak fordulni egy-egy hivatásos kollégához. Az előadásban elhangzott a gyermekek elengedhetetlen szerepe a lovasnemzet jövőjében. ,,Ahhoz, hogy legyen magyar ló, a gyerekekkel meg kell szerettetni” – fogalmazott Madarász Róbert r. őrnagy.

A Ludovika Huszár Lovarda lovas klubest programsorozatának célja, hogy vendégeinek minél több érdekes és interaktív előadás keretén belül biztosítson betekintést vagy akár mélyebb elmélyülést a hagyományőrzés, a lótenyésztés, a lóanatómia, az állategészségüggyel kapcsolatos kérdésekbe és minden olyan témába – múltbeli, jelen vagy akár jövőt érintő kérdésbe – melyek a lovakkal kapcsolatos mindennapjaikat, hagyományaikat, céljaikat érintik.