Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

A Ludovika SE Három játékosa szerzett országos bajnoki címet pickleballban

A szeptemberben megrendezett 4. fordulóval befejeződött az idei Országos Pickleball Bajnokság, melynek végén a Ludovika SE csapata összesen négy magyar bajnoki címmel gazdagodott. A szabályok a tavalyi szezonhoz képest nem változtak: összesen négy fordulóra került sor a tavasz-nyár folyamán, a végső sorrend a megszerzett pontok mennyisége alapján alakult ki úgy, hogy minden versenyzőnek csak a 3 legjobb eredménye számított a végelszámolásnál.

Elsőként Szakács Enikő ülhetett fel a trónra, hiszen a női egyes volt a szombati játéknap nyitószáma. Enikő a ranglista 3. helyéről, de két korábban megszerzett aranyérem birtokában várhatta a 4. fordulót, így félig már magáénak érezhette az elsőséget. A forgatókönyv azonban ennél kicsit bonyolultabbra sikeredett. A hűvös, szeles időben a torna kezdetén nem várt vereségek csúsztak be Enikőnek, aki hangot is adott csalódottságának. Később azonban szerencsére összeszedte magát annyira, hogy a harmadik fordulóban is fel tudjon állni a dobogóra, annak is a legalsó fokára, ez a bronzérem pedig elegendő volt számára ahhoz, hogy összesítésben ő legyen a 2022. év magyar bajnoka ebben a versenyszámban.

A női egyessel párhuzamosan zajlott a férfi páros szám, ahol a Kinál Zoltán – Szent-Andrássy Márk kettős szintén jó pozícióból várta a befejezést. Nekik azonban mindenképp a Bőhm-Takács páros előtt kellett volna végezniük ebben a fordulóban ahhoz, hogy begyűjtsék a bajnoki címet, ami sajnos nem sikerült. Az erőviszonyokat némileg felborította egy szerb egység, akik az elődöntőben Kinálékat, majd a döntőben Bőhméket is legyőzték. Pontegyenlőség alakult tehát ki a ludovikások és Fair-Way SE-s riválisaik között, így a negyedik verseny eredményét is figyelembe kellett venni a végelszámolásnál a szabályok értelmében. Szent-Andrássyék azonban csak három fordulón vettek részt, míg riválisaik valamennyi torna helyszínére ellátogattak, így végül a dobogó második fokára állhattak fel a Ludovika SE tagjai.

Szent-Andrássy ezt követően vegyes párosban vigasztalódhatott, aminek szintén két tornagyőzelemmel a háta mögött vághatott neki. András Izabellával alkotott párosuk simán nyerte a maga csoportját, ezt követően azonban váratlanul összekerültek a rendkívül veszélyes Bőhm – Szeli egységgel (a forduló későbbi győzteseivel), akik sajnos meg is akadályozták őket abban, hogy elődöntőbe jussanak. A tavalyi bajnokságban bronzérmes Szent-Andrássy – András egység ezt követően minden tőle telhetőt megtett, és két további győzelemmel az 5. helyre futott be, ami a többi mérkőzés alakulásának fényében elegendő volt ahhoz, hogy az összesített lista élén végezzenek. András Izabella első, Szent-Andrássy Márk pedig harmadik magyar bajnoki címét szerezte meg.

A férfi egyes küzdelmek vasárnapra maradtak. Kiválóságunk, Kinál Zoltán, az összesített, az első három forduló alapján kiszámított ranglista éléről várhatta a végjátékot. Tudni lehetett azonban, hogy komoly veszélyt jelent rá nézve Havasi Balázs (Fair-Way SE), illetve Szent-Andrássy Márk is, akik mindössze azért szorultak hátrébb a rangsorban, mert a szeptemberi fordulóig csak két tornán indultak el. A várakozásoknak megfelelően izgalmasra is sikeredett a hajrá. Szent-Andrássy magabiztos teljesítménnyel előrukkolva (egyedül Komáromi Rudolf ijesztett rá kicsit a negyeddöntőben) megnyerte idei harmadik versenyét is, így megőrizte hazai veretlenségét és bebiztosította férfi egyesben harmadik, összességében pedig negyedik bajnoki címét. A döntőben épp az előbb említett Havasi Balázst múlta felül, ezzel a győzelmével pedig megakadályozta, hogy a Fair-Way SE-s játékos megelőzze Kinál Zolit az összetettben. A dobogó második fokára így Kinál állhatott fel, megismételve tavalyi teljesítményét.

Bajnokaink tehát kitettek magukért, de számos ok volt még az örömre ezen a negyedik fordulón. A vegyes páros számtól eddig távolmaradó Szakács Enikő például első bálozóként összehozott egy második helyet Zalai Zsolt oldalán. Füles Mónika személyében új Ludovikás igazolás lépett pályára, Páger Zoltán egyre jobb ütésekkel vétette észre magát, és sokat számítottak a végelszámolásnál a Kissné Vadasdy Ilona által szerzett pontok is. Mindezen eredményeknek köszönhetően a Ludovika SE csapata lett a 2. legeredményesebb csapat az Országos Pickleball Bajnokság 4. fordulójában, ami a november 12-én esedékes Országos Csapatbajnokság szempontjából kifejezetten jó előjelnek számít.

Szöveg: Szent-Andrássy Márk