Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

NKE-s siker a Vívó MEFOB-on

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Aréna adott otthont az idei Magyar Egyetemi- Főiskolai Országos Vívó Bajnokságnak (MEFOB). Az NKE, a Magyar Egyetemi- Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Magyar Vívó Szövetség közös szervezésében megrendezett versenyen 17 felsőoktatási intézmény több, mint 100 hallgatója állt pástra.  

Dibusz Bendegúz, az NKE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke, a Ludovika Sportegyesület elnökségi tagja köszöntötte a rendezvény védnökeit, résztvevőit június 11-én. Deli Gergely, az NKE rektora megnyitóbeszédében elmondta, a vívásnak nagy hagyománya van a Ludovikán, az intézmény a múlt század első évtizedeiben a magyar vívósport bölcsőjének számított, így megtisztelő, hogy egy ilyen esemény házigazdája lehet az Egyetem. Ezután Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke és Juhász Péter, a MEFS főtitkára köszöntötte a résztvevőket.

A megmérettetés a férfi tőr és női kard egyéni versenyszámokkal kezdődött, ezt követően a női tőrözők és férfi kardozók, majd a csapatok léptek pástra. Férfi tőrben a Ludovika SE vívója, a korábbi felnőtt magyar bajnoki ezüstérmes Maior Mátyás számított a legnagyobb esélyesnek, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) hallgatója magabiztos vívással nyerte meg versenyszámát. A női tőrözőknél a kadet Európa-bajnoki ezüstérmes Nekifor Mária Erika (Metropolitan Egyetem) nyakába került az aranyérem. Férfi és női tőr csapatban is a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem csapata (Babanics Gergely, Kiss Bogdán Lemuel, Kovács Richárd, Nagy Bence Balázs illetve Gergely Luca, Szabó Edina, Zsolnai Luca) állhatott a dobogó legfelső fokára.

Kard egyéniben a férfiaknál Galgóczy Tamás (BCE) vehette át az aranyérmet, nőknél pedig az ifjúsági olimpiai bronzérmes Záhonyi Petra bizonyult a legjobbnak. Női kard csapatban a BME (Flumbort Sára, Szabó Edina, Záhonyi Petra) csapata nyerte a kupát, míg a férfiaknál az Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (Horváth Gergő, Kovács István József, Singer Martin) csapata örülhetett a végső győzelemnek.

A második versenynapon a párbajtőrözők bizonyíthattak. Egyéniben a férfiaknál Sztankovics György (Budapesti Gazdasági Egyetem), a hölgyeknél a kadet Európa-bajnoki ezüstérmes Dékány Kinga (BCE) állhatott a dobogó tetejére. A férfi párbajtőrcsapatok közül végül az Eötvös Loránd Tudományegyetem csapata (Balogh Szabolcs Roland, Kauker Dominik Ákos, Kovács Dániel András, Mayer Botond) került ki győztesen, míg a nőknél a BCE csapata (Dékány Kinga, Gábor Ágnes Adél, Tóth Jázmin) győzedelmeskedett.

Fenyvesi Csaba Richárd, az NKE hallgatója párbajtőrben a dobogó második fokára állhatott fel, tőr versenyszámban pedig a 6. helyig sikerült menetelnie. Női párbajtőrben hallgatóink közül Pálinkás Anett az 5. helyen, míg Papolczi Emília a 12. helyen zárta a napot.

Az összesített pontversenyben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szerezte a legtöbb pontot, így ők vihették haza a bajnokság legdíszesebb trófeáját.

A megnyitón részt vettek az esemény védnökei, Christián László r. dandártábornok, az NKE oktatási rektorhelyettese, Rósa Henrik, az NKE Campus főigazgatója, Kovács György, a MEFS főtitkár-helyettese, a Ludovika Sportegyesület vívó szakosztályának képviseletében Bartóki-Gönczy Balázs szakosztályvezető és Mazzá Lorenzo vezetőedző.

Fotó: Szilágyi Dénes