NKE-s siker a 13. KEK-en

 

Tíz sportág, 1200 sportoló Budapesten, idén már a 13. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját rendezte meg a BEAC a Nemzeti Közszolgálati Egyetem társszervezésében. Az eseményen a budapesti és vidéki egyetemek mellett több csapat érkezett Erdélyből, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és a Felvidékről.

Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke a díjátadón kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben válságok sora nehezítette a mindennapjainkat. A 2020-ban felbukkanó koronavírus-járvány után most háború dúl a szomszédunkban, azonban a KEK-en résztvevő fiatalok mégis évről-évre megmutatják, hogy a sport ezekben az időkben is különleges összetartó és közösségformáló erővel bír.

A multisport esemény az asztalitenisz, kosárlabda, röplabda, labdarúgás, futsal mellett idén először egészült ki teqball, darts, e-sport és sakk tornával.

Az esemény egyik kiemelt programja március 5-én a 2. KEK Run volt, melynek főtámogatója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A több száz résztvevő futó között rajthoz állt többek között Becsei András, az OTP Bank Budapesti Régiójának ügyvezető igazgatója, Juhász Péter, a MEFS főtitkára, Murai László a HÖOK elnöke, valamint Kazi Tamás, a Fradi sportolója, 34-szeres magyar válogatott középtávfutó, olimpikon. A mezőnyt Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora indította útjára. A versenyt 5,5 km-en és 10 km-en a férfiaknál Kovács Attila (SZoESE), a nőknél 5,5 km-en Tóth Dorka Sára, míg 10 km-en Kovács Éva, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója nyerte.

A 2022-es torna az ELTE-BEAC Pluhár István labdarúgópályán kezdődött, egy ikonikus BEAC – KEK Felvidék válogatott párharccal. A rangadót a KEK Felvidék válogatott nyerte 6-3-ra.

A kosárlabda tornán a nőknél és a férfiaknál is az Eötvös Loránd Tudományegyetem állhatott a dobogó legfelső fokára. Az 5. alkalommal megrendezett röplabda tornán a nőknél szintén az ELTE bizonyult a legjobbnak, míg a férfiaknál a Szegedi Tudományegyetem, mix kategóriában pedig a Budapesti Corvinus Egyetem zsebelte be az első helyezésért járó vándorkupát. Az öregdiákoknál az erdélyi Villám Kolozsvár csapata aratott fényes sikert.

A futsaltorna döntőjének kezdőrúgását Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke végezte el. A döntő mérkőzést a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem játszotta.

Mindkét csapat keményen védekezett a döntőben, így a tiszta játékidő nem hozott eredményt. A 0:0-val záruló rendes játékidőt követően a kupa sorsa tizenegyes párbajjal dőlt el, ebben az ELTE csapata bizonyult jobbnak.

A félidőben a Ludovika SE és a BEAC cheerleader csapatai szórakoztatták színes bemutatóikkal a közönséget.

A díjátadón Páczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke mellett közreműködött Kovács Gábor dandártábornok, az NKE Rendészettudományi Karának dékánja, Rósa Henrik korábbi válogatott labdarúgó, az NKE Campus Igazgatóságának főigazgatója, Vasák Bertalan, a Budapesti Röplabda Szövetség elnöke, Kaszás Attila, a Viwa Vitaminwater ügyvezetője, Bitera Mónika, az MVM kommunikációs csoportvezetője, továbbá Horváth Bernadett és Böröndy Vivien, a Ludovika Csata kosárlabda csapatának válogatott játékosai.

A hagyománnyá vált jótékonysági gyűjtést idén is megtartották a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáinak szervezői. A kupán résztvevők nehéz körülmények között élő kárpátaljai gyermekeket támogatnak idén is, így a Tiszaújlaki 2. számú Széchenyi István Középiskola diákjai számára gyűjtöttek sportfelszereléseket és adományokat!

A multisportesemény támogatói a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Ferencvárosi Torna Club, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., MVM CEE Energy, OTP Bank, BÁV Zrt., Rákóczi Szövetség, Romániai Magyar Demokrata Szövetség Communitas alapítvány, a Decathlon, az ELTE Online, a Ludovika-FCSM Csata Kosárlabda, a Magyar Kosárlabda Szövetség, az MLSZ Budapesti Igazgatósága, a Budapesti Röplabda Szövetség, a Magyar Röplabda Szövetség, a Magyar Sakk Szövetség, a Nemzetközi Teqball Szövetség, a Magyar E-sport Szövetség, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája az ELTE és az NKE Hallgatói Önkormányzata, a Budapest Cowbells, a VIWA Vitaminwater, a Trollfoci, a Joma, valamint a MAYER Pincészet voltak.

A KEK Run főtámogatója 2022-ben is az MVM Paksi atomerőmű Zrt. volt, további kiemelt támogatói pedig a Viwa Vitaminwater, valamint a MANNA ABC.

További fotók a díjátadóról a KEK Facebook oldalán találhatók. 

Forrás: BEAC / kekbudapest.hu