NKE - RTK Lövészszakosztály

A Lövészszakosztály működését számos siker fémjelzi: hazai és nemzetközi versenyeken szerzett aranyérmek, dobogós helyezések, bírók akkreditálása. A szakosztály két csoportban működik, az alapító Lövészszakosztályon belül az RTK-s csoport - a sportszakmai önállóságát megőrizve - a szolgálati feladatellátáshoz szorosabban kapcsolódó rendészeti-taktikai lövészetet űzi. A túlnyomórészt civilekkel indult szakosztályban mára a hivatásos hallgatók vannak többségben. 

A fegyvereket az egyetem Rendészettudományi Kara biztosítja számukra, míg a töltényeket a RUAG-Ammotech Hungary-től, Magyarország egyetlen lőszergyárától kapják.

A hagyományos sportlövészetben a feladat a minél kisebb célokra leadott, minél pontosabb találat elérése, minél nagyobb távolságról. A résztvevők külön erre a célra épített sportfegyvereket használnak, amelyek kisebb kaliberűek, mint a rendőrségi vagy katonai fegyverek. A versenyeken tág az időkorlát, a távolság és a célok elhelyezése előre ismert, és nem variálható.

Ez a fajta lövészet távol áll a hadi vagy önvédelmi helyzetben alkalmazandó lövészettől, hiszen az utóbbi esetekben gyorsan, több lövéssel kell számolni, előre nem ismert célokra. Az 1970-es években alakult ki a sportlövészet azon ága, ahol az idő és a találat is számít, és ahol a célok elhelyezése minden pályán más és más. Az értékelés alapja a találatok és idő hányadosa; a relatív sorrend felállításakor a legjobb kapja a száz százalékot. A lövésszám sosem korlátozott, általában célonként a legjobb két találatot értékelik. Az NKE Lövészszakosztályában is ezt a fajta dinamikus sportlövészetet sajátíthatjuk el.

A sportágban kiemelkedően fontos a biztonságos fegyverkezelés. A dinamikus sportlövészetet stabil pontlövő készség után érdemes elkezdeni, mivel elengedhetetlen hozzá a biztonságos fegyverkezelés, a biztos töltés és ürítés, a cél eltalálása és a lőirány tartása. Kezdőként, fél év kitartó és fáradtságos edzés után akár már versenyeken is indulhatunk. A szakosztály félévente egyszer, versenyvizsgával toborozza tagjait, ahonnét a legjobb egy-két ember kerülhet be a csapatba.

Gyorsaság, pontosság, nagy erejű lőszerek. Ezek adják a dinamikus sportlövészet sava-borsát. Emellett fizikailag is maximálisan kell teljesíteni, hiszen a versenyek szabadtériek, napsütésben, esőben zajlanak, akár egy terep rally. Férfias, embert próbáló, nehéz feladat.

További információ ITT