Ludovika Lovas Klubest: Mezőhegyesi Ménes

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Huszár Lovardája tavaly kezdte meg a Ludovika Lovas Klubest rendezvénysorozatát. Dr. Gál András Levente, az Egyetem Díszpolgára és Kollár Csaba r. őrnagy, a lovarda lovasszakmai igazgatóhelyettese azzal a céllal indította, hogy legyen egy olyan hely, ahol a lovasemberek és bárki, akit a lovak és a lovassport érdekel összegyűlhessenek, illetve az összejövetelek végeztével gazdagabb tudástárral térhessenek haza.

A január 13-án tartott klubesten a Mezőhegyesi Ménes, Európa legrégebbi állami birtoka mutatkozott be Bardóczky Veronika lótenyésztési csoportvezető előadásában.

Ismertette azon őshonos lófajtáinkat, amelyeknek génmegőrzésével foglalkoznak, a 10.000 hektáron gazdálkodó vállalat tevékenységeit és a jövőbeni célkitűzéseit. A Ménesbirtok eredményeinek ismertetését követően  bemutatták a nagy reménységű tizenegy éves kancát, Mezőhegyes Chabalát, akinek kapcsán egy új szaporodásbiológiai eljárást ismerhettek meg a vendégek, az úgynevezett asszisztált reprodukciós eljárást.

Bardóczky Veronika a Ménesbirtok rendkívül jól működő, szervezett háttérmunkájáról is szót ejtett, olyan innovatív programot mutatott be, amelyen keresztül elektronikus úton jól vezethető, tervezhető az állomány ellátása, képzése. Ismertette, hogy ezen rendszer segítségével milyen statisztikák érhetőek el, illetve milyen előnyei vannak az adatbázisuknak.

Szöveg: Kiss Zsuzsa Dóra