Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

Az NKE-s magyaroknak is szólt a taps Floridában!

Az NKE SE Tonfa Csoportja és Lövészszakosztálya, valamint az Öt Fegyver Kupa SE sportolói közösen indultak a november 7-12. között, floridai Orlandóban megrendezett SWAT Round-Up International elnevezésű, rendőrségi bevetési egységek versenyén az AOCU (Anti Organized Crime Unit - Szervezett Bűnözés Elleni Egység) Hungary égisze alatt. Mivel ennek versenyszámai csak később startoltak, „bemelegítésképp” a csapat előtte leutazott Fort Pierce-be, ahol a Navy SEAL múzeum tartotta az éves, bemutatóval összekötött ünnepét. Ez hagyományosan reggeli tengerparti futásból, taktikai bemutatóból, múzeumlátogatásból, szabadtéri kiállításokból, illetve zenés-táncos programokból és sütögetésből áll össze.

A kora reggeli időjárás Floridához képest igen csípős volt, viharos széllel fűszerezve, de ez nem szegte kedvét a versenyzőknek: kétszáz heten vágtak neki a Navy SEAL-ek (az Egyesült Államok haditengerészetének különleges alakulata, a Tengeri, Légi és Földi Csapatok), II. világháború óta gyakorlótérként használt partszakaszán az 5 km-es távnak. Itt a tizenéves gyerekektől az idősebb korosztályig mindenki képviseltette magát. A veterán indulók közt akadtak, akik fél lábbal vagy protézissel teljesítették a távot. A nemzeti himnusz után zászlós felvezetéssel startolt a mezőny. A tengerparti táj festői volt, de a parti homok és az időnként kicsapó óriási hullámok ezt mintegy ellensúlyozva nehezítették a futók dolgát… A célegyenesben egy zászlós Navy SEAL ösztökélte még nagyobb teljesítményre, kitartásra a befutókat.

Eredmények:

  • Baksai Károly (NKE SE Tonfa Csoport és Lövészszakosztály): 25:56.00, 35-39 éves korcsoportban 1. hely, összesítettben 7.
  • Stodulka András (NKE SE Tonfa Csoport és Lövészszakosztály): 26:35.30, 20-24 éves korcsoportban 2. hely, összesítettben 12.
  • Gottlieb Ádám r. tőrm. (Öt Fegyver Kupa SE) 29:18.9, 25-29 éves korcsoportban 2. hely, összesítettben 28.
  • Rafai Richárd (Öt Fegyver Kupa SE) 29:18.6, 40-44 éves korcsoportban 2. hely, összesítettben 27.
  • Lajsoczky Károly (Öt Fegyver Kupa SE) 26:56.50, 15-19 éves korcsoportban 4. hely, összesítettben 16.
  • Horváth András r. tőrm. (Öt Fegyver Kupa SE) 37:24.7, 35-39 éves korcsoportban 7. hely, összesítettben 84.
  • A csapat egyetlen hölgy indulója korcsoportjában harmadik lett.

Közvetlenül a verseny után kezet rázott a magyar indulókkal Rick Kaiser, nyugállományú SEAL, a múzeum igazgatója. Mint elmondta, külön öröm számára, hogy magyarokkal találkozhat, mivel nagyapja Budapestről származott. Meg is ajándékozta a csapattagokat egy-egy Navy SEAL múzeumos coinnal, akiktől pedig egy AOCU pólót kapott viszonzásképp. Mint később kiderült, itt még nem ért véget a kedves gesztusok sora…

A következő program egy igen látványos taktikai bemutató volt, néhány múltidéző elemmel, majd jelenkori eszközökkel, földön, vízen és levegőben, rengeteg pirotechnikával. Természetesen a közönség leghangosabban a kutyás egységek show-jának nyilvánított tetszést. Miután a négylábúak kegyetlenül leszámoltak a „rosszfiúkkal”, Rick Kaiser rövid záróbeszédében, a rendezvény további menetének ismertetése után hozzátette: “Van itt egy SWAT csapat, aki a fél világot átutazta, hogy fusson a Beach Challenge-en és velünk ünnepeljen! Magyar srácok Budapestről; álljatok fel, hogy megtapsoljunk benneteket!”

Hatalmas megtiszteltetés volt ez a csapat számára, és rengeteg élménnyel feltöltődve indultak tovább az orlandói versenyre, amelyről egy későbbi cikkben számolnak be.

Szöveg: Baksai Károly, Deák József

Fotó: Baksai Károly


Címkék: Tonfa Ludovika SE NKE