Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

Visszatérés az irodába

Az elmúlt hetekben rengeteg ember munkába járós rutinja szűnt meg és alakult át az otthoni munkavégzésnek megfelelően. Ennek kialakításához, valamint fenntarthatóságához hetente megjelenő cikksorozatunkkal próbáltunk meg segédkezni, és kikapcsolódáshoz, átmozgatáshoz irányt mutatni a sportoláson keresztül.

Míg az elején azon gondolkodtunk, hogyan lehetne megoldani az otthonról történő munkavégzést, hogyan kell kialakítani otthoni irodánkat a megfelelő minőségű munkához, most már azt nehéz elképzelni, milyen lesz újra bejárni munkahelyünkre. Lassan visszaállnak a munkába járós napok, ezzel egyidőben pedig a plusz idő, amit az utazással veszítünk.

Ugyanakkor a visszarázódás mellett nem szabad megfeledkeznünk továbbra sem a mozgásról. Az újrakezdés következtében könnyen visszatérhetünk a korábbi napi rutinunkhoz. Mindezt tehetjük úgy, hogy továbbra is mindennapjaink része legyen a rendszeres sportolás. Ennek elérése érdekében fontos, hogy a visszarázódás közben elkerüljük azt, hogy halogatjuk a rendszeres testmozgást, az elmúlt hónapokhoz képest kialakuló időveszteségre is tekintettel könnyen beleeshetünk ennek csapdájába.

A munkától terhes, fáradt hétköznapok, és az önmagunkra szánt megfelelően eltöltött szabadidő között nehéz egyensúlyozni, miközben otthoni, ház körüli, családi teendőinket is el kell látnunk. A közben jelentkező fáradtság érzet mellett pedig nincs kedvünk mozogni. Fontos viszont, hogy ne engedjünk ezeknek az érzéseknek, ugyanis minél kevesebb időt szakítunk a mozgásra és önmagunkra, annál könnyebben fáradunk el a nap végére. A rendszeres sport felfrissít, energizál, ezáltal a napi munkavégzésünk is hatékonyabb lehet.

Amennyiben betartottuk a fokozatosságot, és kitartottunk a rendszeres testmozgás mellett az otthon töltött idő alatt, úgy már észrevehető, testünk mennyi változáson ment keresztül ilyen rövid idő alatt is.
Emellett nem szabad megfeledkeznünk a rendszeres mozgás pozitív hatásairól – amiknek egy részét már most is érzékelhetjük magunkon –, mint pl. az edzettség, különböző betegségek elkerülése, gyorsabb átvészelése. A rendszeres edzés hatására megerősödnek izmaink, immunrendszerünk, nő a tüdőkapacitás, segít megelőzni az elhízást.  Ráadásul egy-egy munkás nap előtt, vagy után egy órás mozgás oldja a bennünk levő szorongást, javítja hangulatunkat, elűzi a stresszt, mivel hangulatjavító hormonokat szabadít fel szervezetünkben, amik által könnyebben, boldogabban végezzük el napi feladatainkat. Személyiségünk fejlődik a rendszeresség fenntartásával és önjutalmazó mechanizmusként javítja a hangulatunkat – büszkék lehetünk kitartásunkért, és arra sarkall bennünket a sikerélmény, hogy olyan feladatokba is belevágjunk, amiktől eddig tartottunk.

Ahhoz, hogy ez a pozitív változás folyamatos legyen, és a rendszeres munkába járás mellett is megtartsuk a sportolási szokásunkat, az akaraterőnkre van legnagyobb szükségünk, hogy mikor egy év múlva visszagondolunk, hol kezdtük, milyen nehézkes volt, mi mégis kitartottunk.

Abban az esetben, ha valaki most kapott kedvet a sportolás elkezdéséhez, az első írásunkat ajánljuk, melyet ide kattintva elérhetnek. Fontos megjegyezni, hogy életkorunknak és egészségi, edzettségi állapotunknak megfelelő mozgást válasszunk minden esetben.

A továbbiakban is jó mozgást kívánunk mindenkinek!

Borítókép forrás: pixabay.com

Fotók: unsplash.com


Címkék: sport NKE