Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

Irány a természet

Az elmúlt hónapokban korlátozva volt lehetőség a szabadtéri időtöltésre, és az edzésekre. Ezek fokozatos enyhítésévével és kellő figyelemmel lassan visszatérhetünk életünk rendes kerékvágásába. Így a futás, biciklizés és egyéb természetben végezhető sporttevékenység mellett ismét kirándulhatunk, és találkozhatunk barátainkkal is.

A népesség nagy százaléka él városi környezetben, így nagy szükség van a szabadtéri mozgás lehetőségére. A rendszeres mozgás felveheti a harcot a modern életvitel veszélyei ellen. Ez különösen fontos a jelenlegi helyzetben, hiszen a távoktatás és az otthoni munkavégzés során sokan nem tudtak kimozdulni a természetbe.

Ahogy az otthoni munkavégzés során fontos a tudatos munkaszervezés, a napirend kialakítása, úgy a visszatérés alkalmával is fontos ez a tudatosság. A kialakult helyzet miatt sokan beszorultak a városok tömbjei közé, így csökkenteniük kellett a mozgás mennyiségüket, emiatt nekik fontos fokozatosan visszarázódni, ne azon a szinten kezdjék újra, mint ahol félbehagyták, hagyjanak maguknak egy rövid átvezető időszakot. Akinek a napi rutinjába az otthoni munkavégzés során bekerült az állandó mozgás, annak ugyanúgy fontos ezt a testmozgást a hétköznap visszarázódásával is megtartania. Akinek pedig nem volt alkalma a mozgás beiktatására a hétköznapjaiba, annak most újra itt a lehetőség, hogy eljárjon sétálni, kirándulni. Fontos megjegyezni, hogy nem csupán az edzés számít sportnak, hanem a kirándulás is. Egy jó túra remekül átmozgat, ráadásul sok új élménnyel, látvánnyal gazdagodhatunk közben. 

A héten 5 olyan útvonalat mutatunk be, melyek Budapest szomszédságában helyezkednek el, különböző nehézségűek és hosszúságúak és akár az egész család számára remek kikapcsolódást tudnak nyújtani. Az útvonalakról minden esetben egy rövid leírást teszünk közzé, amivel megpróbáljuk meghozni az olvasók kedvét a kiránduláshoz. A címekre kattintva pedig további információkat, és térképet is találhatunk az útvonalról, így biztosítva, hogy ne tévedjünk el kirándulás közben.

1. Kő-hegy és Odvas-hegy körtúra (Budaörs)

A túra hossza mindössze 4 kilométer, a szintemelkedése pedig 250 méter. A körtúra alatt megcsodálhatjuk a Kő-hegyi kápolnát és a nem mindennapi kilátást az Odvas-hegy csúcsáról. Sőt, ha szerencsénk van és jó időt fogunk ki, akkor még siklóernyősökkel is találkozhatunk, mivel a hegytetőről ideálisan lehet ezt a nem mindennapi sportot űzni.

2. Csíki-hegyek túra (Budaörs)

A 7 kilométeres és 350 méter szintemelkedést tartalmazó túra egy kevésbé ismert útvonala Budaörsnek, azonban annál több szépséget foglal magában. Az útvonalon sokszor még emberekkel is alig lehet találkozni, pedig a Farkas-hegyről és a 314 méter magas Csíki-hegyről egyaránt csodálatos kilátással találkozhatunk. A város és a természet szépségeit egyaránt megcsodálhatjuk ezekről a kilátókról, de szintén érdekes látványt nyújthat a távolból megcsodálni fentről és távolabbról a Budaörs mellett fekvő autópályákat.

3. Mamutfenyők árnyékában (Budakeszi)

Kevesen tudják, de Magyarország legnagyobb vadonélő Mamutfenyő fáihoz nem is kell olyan sokat utazni Budapestről, akár még helyi járattal is megközelíthető Budakeszire kell ugyanis kimennünk. A BKK buszok végállomásától ráadásul mindössze 10 perc sétára találhatóak ezek a csodálatos fák, melyek 34 m magasra nőttek meg és már 112 évesek! Ha itt nem szeretnénk megállni és visszafordulni, akkor egy 9 kilométeres, nagyjából 200 méter szintemelkedést tartalmazó körtúrát is tehetünk, mely idő alatt nem csak kikapcsolódhatunk az erdőben, de egyben megcsodálhatjuk a makkosmáriai Angyalok Királynéja kegytemplomot is.

4. A Nagyszénási kopárok (Nagykovácsi)

A maga 10 kilométerével és 292 méteres szintemelkedésével a mai válogatás leghosszabb, egyben talán legszebb túraútvonala a Nagyszénási kopárokra vezet.  Ezt az útvonalat ráadásul az elmúlt időszakban kevesen látogathatták, így sikerült teljes mértékben megtisztítani az útvonalat a felelőtlen túrázók által hagyott szeméttől, így pedig igazán természetközelivé válik a túra. Hossza ellenére gyermekekkel is bátran neki lehet vágni, a kopárok csúcsán helyezkedő fakereszttől pedig szinte az egész Budai-hegység és a Pilis látható jó idő esetén. Ha nem fogunk ki szeles időt, akkor javasoljuk a csomagolt elemózsia elfogyasztását ezen a csodálatos helyen, a stresszt nagyon könnyen magunk mögött hagyhatjuk.

5. Salabasina-szurdok

Az utolsó túraútvonalat rutinosabb túrázóknak javasoljuk, mivel a 9 kilométer hosszú útvonal 500 méter szintemelkedést foglal magába, sok helyen pedig nincsenek klasszikus túra ösvények a kirándulás alatt.  A Pilisben található szurdokok közül kiemelkedik a Rám-szakadék, mely országos szinten is rendkívül ismert és nagyon jól kiépített, biztonságos kirándulóhely. Ezzel szemben a Salabasina-szurdok vadregényes, néhol rendkívül nehéz szakaszokkal tarkított, ám még a sokat látott túrázók is sok újdonságot és szépséget fedezhetnek fel benne, leginkább azt, milyen amikor a természet visszafoglalja az embertől a területet.

Kellemes és biztonságos kirándulást kívánunk mindenkinek!

Borítókép: unspalsh.com

Képek+forrás: mozgásvilág.hu


Címkék: mozgás NKE túra