Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

5 sportfilm az otthoni kikapcsolódáshoz

Rengeteg filmpremier maradt el a mozik zárvatartása miatt, viszont most lehetőségünk van bepótolni az elmúlt évek lemaradásait. Sem kiöltözésre nincs szükség, vagy sokat utazni, csupán az irodának kialakított szobánkból kell kilépni, és pár perc alatt be is készíthetjük a kanapénkra huppanva a moziestet. A következő igaz történeten alapuló sportfilmek a munka és a kirakózás között nagyszerű passzív sportélményt nyújtanak azoknak is, akik nem szeretnek, vagy nem tudnak sportolni.

 

Carter edző (2005)

A 2005-ben készült produkció sorai között tudhatja Samuel L. Jacksont, aki Ken Cartert alakítja, a gimnáziumi kosárlabda-tréner igaz történetében.  A veretlen richmondi High Oilers a következő kosárlabda bajnokságra készül, amikor Carter edző lelakatolja a tornatermet, és kispadra küldi a játékosokat jegyeik romlása következtében.

A történet fő vonala a tanulás, a magánélet és az emberi értékek. Az iskolai csapatokban szereplő játékosoknak csak töredéke válik profi sportolóvá, így a film arra mutat rá, hogy egy jó edzőnek nem pusztán a játékosok sportbeli képességeit kell fejleszteni, hanem ugyanolyan fontos, hogy legyen céljuk és életük a sporton túl is.

A szív bajnokai (2009)

Michael Oher (Quinton Aaron) egy nagydarab, afroamerikai fiú, akinek apja korán meghalt, anyja kábítószerfüggősége miatt képtelen gondoskodni róla. Egy este az iskolai tornaterem felé haladva találkozik iskolatársa, Sean Jr. anyjával, Leigh Anne Tuohy-val (Sandra Bullock), aki aztán felkarolja és befogadja családjukba. Michaelről hamarosan kiderül, hogy remek focista, s bár nem buta, jelentős lemaradása van tanulmányaiban. A család mindent megtesz, hogy életét rendbehozzák, s akadnak tanárok, akik odafigyelnek rá és segítik, hogy kitörjön a nyomorúságból, amely végig kísérte gyermekkorát.

Race – A legendák ideje (2016)

Jesse Owens (Stephan James) olimpiai futólegenda igaz történetét mutatja be a film. Jesse a történelem legnagyobb atlétájává szeretni válni, amiért mindent meg is tesz. Ezt az álmot nehezíti, hogy a történet az 1930-as években játszódik, mikor még az Egyesült Államokban terítéken volt a feketék egyenjogúságának kérdésköre, valamint a történet középpontjának színtere a berlini olimpiai játékok, melyet átjár a fasizmus szelleme. Owens motivációjában teret kap a faji frusztráció, és ennek köszönhetően (vagy ennek ellenére) a film bátorságról, toleranciáról mesél. S ezáltal válhatott Jesse Owens az első igazi élharcosává a fekete egyenjogúságnak.

Eddie, a sas (2016)

A kis Eddie Edwards (Taron Egerton) lába sérült, így térdgépet kell hordania évekig. Szeme rossz, szegény családból jön, és csak édesanyja támogatja álmában. Többször elutasítják, sokan gúnyolják, ám mégis gyermekkori álma az olimpiai dicsőség, amiért mindent meg is tesz. Rendületlenül gyakorol különböző számokra, sikertelenül. A sok kudarc után feladja álmát, hogy valamelyik nyári olimpián elinduljon, és úgy dönt, inkább a téli olimpián szeretne elérni sikert a síugrásban. A Brit Olimpiai tisztviselők ugyan egyáltalán nem támogatják, Eddie kitartóan küzd, s végül ő lesz az egyetlen brit induló az 1988-as Calgary téli olimpián síugrásban.

A film nevettetve mutatja be, hogy soha nem szabad feladni, és a sok-sok gyakorlás árán bármit elérhetünk, akármiben is leljük meg ezt a varázslatos érzést.

Én, Tonya (2017)

Tonya Harding (Margot Robbie) tehetséges műkorcsolyázó, karrierje ragyogóan ível felfelé. Sikerét elszántságának és édesanyjának köszönhette, aki viszont nem éppen finomkodó nevelési és edzői módszereket alkalmazott, rendkívül szabad szájjal párosítva. Ez pedig jelentősen formálta Tonya későbbi személyiségét, s párválasztását is. Tonya amellett, hogy kétszeres olimpikon, ő volt az első amerikai műkorcsolyázó, aki tripla Axelt ugrott, ennek ellenére hatalmas hátránnyal indult a műkorcsolyázásban. Egy olyan sportban próbált meg érvényesülni a proletár háttérrel, amely szinte csak az úrilányoknak volt fenntartva, és ahol az elegancia elengedhetetlen hozzávalója a fellépésnek.

Mikor a 90-es években legnagyobb riválisa ellen merényletet hajtottak végre, Tonyából a legnagyobb közellenség vált a műkorcsolyázók körében. Ezt a történetet mutatja be és próbálja felgöngyölíteni az Én, Tonya adaptáció.

 

Borítókép: unsplash.com

Fotó: port.hu


Címkék: NKE házimozi sportfilm