Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

A sport és a psziché

Sokszor, sokféle képpen tárgyalt téma a sport hatása a pszichés problémákra. Nem próbálom meg se biokémiai, se más tudományos vonatkozását tárgyalni. Nincs is felhatalmazásom rá, hiszen nem vagyok orvos, de még csak pszichológus sem. Viszont számtalan személyes tapasztalatom van e témában, mely talán másoknak is segíthet.

A jelenlegi különleges időszakban, sokunkat érhet és ér is számos pszichés hatás, melyek sokszor ismeretlenek számunkra, és nem mindig a jó irányba visz minket. Vagyunk páran, akik a jelenlegi helyzettől függetlenül is számtalanszor átélnek olyan nehezebb időszakokat, mely szorongással, stresszel, egyeseknél akár depressziós jellegű tünetekkel járnak. Olyan típusú ember vagyok, aki ha valami komolyabb életválsághoz érkezik, hajlamos divatos szóval élve „depizni”. Jómagam sokféle segítséget kipróbáltam, de mind közül a leghatékonyabbnak a sport bizonyult!

Vannak, akiknek nehezére esik elindulni sportolni, egy lehangolt ember  ezt a lépést pedig még nehezebben teszi meg. Pedig megéri, óriási segítséget nyújt! Sportolni normál estben megpróbálhatunk akár valaki mással is, hiszen a társaság a sportélmény megosztása is segítséget nyújt lelkileg, továbbá a ösztönzést ad a sport folytatásához is. Azonban a futáshoz még erre sincs feltétlenül szükség, elég ha sportruhát és cipőt húzunk, majd elindulunk kiszellőztetni a fejünket.  

Ennek ellenére én is többször estem abba a hibába, hogy mégse indultam el sportolni. Egyszerűbbnek tűnt a kényelmes fotelban ülve TV-t nézni. Ilyenkor mindig hamar rájöttem, hogy ez nem segít. Ezzel szemben a tudatosan felépített, rendszeres sporttól mindig jobb kedvre derültem! Szintén sokszor segít olyan emberek tapasztalataiból tanulva megtalálni a saját utam, akik átéltek nehéz időszakokat. Egy ilyen segítő volt számomra a „Ne pánikolj, sportolj!” elnevezésű facebook oldal szerkesztője, a bejegyzései által. Az oldal elnevezése is beszédes! Sportolj a jobb közérzetért, a pszichés gondok leküzdéséért.

Az elmúlt időszakban is többször voltam futni, nyolc éves gyermekem pedig biciklivel kísért. Megvolt a társaság, lelkesebb is voltam, mintha egyedül mentem volna, és hát nem is mehettem túl lassan, hiszen a gyerek eldőlt volna oldalra a biciklijével együtt. Ennek a helyzetnek köszönhetően értettem meg, vagy ismertem fel újra, hogy a pszichés dolgok kapcsán a komfortzónából való kilépés az, ami meghozza számomra a várt eredményt. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy varázsütésre elmúlik az embernek minden problémája. Viszont a sport, az erőlködés, a már említett komfortzónából való kilépés érzelmeket szabadított föl.

Lehet, hogy voltak már úgy, hogy elindultak futni és egyszer csak azt vették észre, hogy könnyeznek, sírnak. Átélték már? Ugye milyen jó, de mégis megmagyarázhatatlan érzés? Ebből is látható, a sport micsoda érzelmeket szabadít fel. Úgy is nézhetjük, hogy a sport hormonok termelését indítja be, mely segít a lelki állapotunkon. Ez persze nem azt jelenti, hogy első alkalom után vigyorogni fogunk és senki se fogja érteni, hogy mi történt velünk.

Ahhoz, hogy ezek a pszichés folyamatok megindulhassanak a sport hatására, rendszeresen és fokozatosan emelve a terhelést, magunk képességeihez mérten keményen kell sportolnunk. Hagynunk kell akár a negatív érzelmeket felszínre törni, mely a lelki gondok leküzdésének elengedhetetlen lépése.

De tudom, hiszen már tapasztaltam, hogy a rendszeresen folytatott testmozgás, a saját terhelhetőségünkhöz képest „erős” edzések a folyamat végén elhozzák a jó érzéseket, a felszabadultságot és a jól létet.

Ennek tudatában kívánok mindenkinek jó sportolást!

Fotók: https://unsplash.com/s/photos/run


Címkék: mozgás NKE