Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

Testnevelés óra otthon is

A távoktatás és az otthoni munkavégzés időszakában sokan szembesülhetünk azzal, hogy a napi munka vagy tanulás végeztével több, vagy más ritmusú szabadidőnk van, mint amit megszoktunk. Ahhoz, hogy mire érdemes felhasználni az így felszabadult időt, szeretnénk az Egyetemi Polgárok részére ötleteket adni cikksorozatunkkal.
Nem csak könnyen elvégezhető mozgásformákat fogunk bemutatni hétről hétre, de tippeket adunk az egészséges étkezéshez és a gyerekekkel könnyen végezhető, játékos feladatokhoz is.

A sorozat második részében a hallgatók számára készített videókat fogjuk bemutatni dolgozóinknak. A hivatásirendi hallgatók év közben rendszeres fizikai felkészítésben vesznek részt, ezért számukra kiemelten fontos, hogy az új körülmények között is tudjanak foglalkozni fizikai állapotukkal. Ehhez nyújtanak segítséget az RTK Testnevelési és Küzdősportok Tanszék munkatársai, akik otthoni körülmények között, sporteszközök nélkül is könnyen végezhető edzéseket készítenek a hallgatóknak. A feladatok nem igényelnek nagy helyet, és olyanok is el tudják végezni, akik az elmúlt időszakban kevesebbet, vagy egyáltalán nem sportoltak.

A fokozatosság elve itt is fontos hangsúlyt kap: ha úgy érezzük fáradunk, ha úgy gondoljuk, van olyan feladat, amit nem tudunk megcsinálni, inkább tartsunk egy kis pihenőt, és amikor újra van energiánk folytatni az edzést, akkor csatlakozzunk vissza. A diákok számára kétnaponta ajánlott elvégezni a gyakorlatokat, mi azt tanácsoljuk, mindenki az erőállapotának megfelelő gyakorisággal végezze el az edzést.

Az első videóban többnyire bemelegítő és nyújtó gyakorlatokkal találkozhatnak a sportolni vágyók, a kettő között erősítő és átmozgató gyakorlatokkal. Fontos, hogy csak egészségesen végezzük a gyakorlatokat. Javasolt, hogy az  edzés előtt minden sérülést okozó tárgyat biztonságos távolságba helyezzünk a szobában. Az első videó a szövegre kattintva érhető el.

Második edzéshez hasizom gyakorlatokat gyűjtöttek össze. A feladatok előtt melegítsünk be, utána pedig végezzünk nyújtó gyakorlatokat az első videóban látottak alapján. A második videó a szövegre kattintva érhető el.

Az első részhez hasonlóan, néhány egyszerű és tápláló étel receptjével zárjuk írásunkat, melyek az alábbi linken érhetőek el.

Kérjük a kedves Egyetemi Polgárokat, ha van olyan sporttal vagy egészséggel foglalkozó téma, amiről szívesen olvasnának, írják meg a sportiroda@uni-nke.hu e-mail címre, és örömmel beleássuk magunkat a témába.

Addig is jó mozgást és főzést kívánunk mindenkinek!

Borítókép: unsplash.com

Fotó: unsplash.com


Címkék: nke mozgás