Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

Orosz győzelmet hozott az NKE-n rendezett Ülőröplabda EB

A férfiaknál és a nőknél is Oroszország csapata szerezte meg az aranyérmet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Arénájában rendezett ülőröplabda Európa-bajnokságon. A díjak átadásában részt vett Kovács Gábor r. dandártábornok, oktatási rektorhelyettes is.

A Ludovika Arénában múlt hétfő óta zajló versenysorozat szombati női döntőjében az oroszok 3-0-ra verték az olaszokat, a férfiak 3-2-re Bosznia-Hercegovina együttesét. A bronzérmet a férfiaknál Németország, a nőknél Ukrajna válogatottja szerezte meg. A házigazda magyarok nem tudtak beleszólni a dobogós helyek sorsába, a nők a nyolcadik, a férfiak a 12. helyen végeztek. A legnépszerűbb paralimpiai csapatsport kontinensviadalán fantasztikus szurkolói hangulatban 12 férfi és 9 női válogatott vett részt. A szombati záróünnepségen Kovács Gábor r.dandártábornok, oktatási rektorhelyettes a 4-9. helyezett csapatok kapitányainak adott át díjakat.

Az EB új szintre emelte a parasport versenyrendezést egy olyan helyszínen, amely kiemelt figyelmet szentel a sportnak. Koltay András, az NKE rektora korábban arról beszélt, hogy amikor 2012-ben megkezdődött a Ludovika Akadémia épületének és az Orczy-parknak a felújítása, nagy hangsúlyt fektettek a sport szerepének növelésére is. A rektor leszögezte: az NKE hosszú távon is szeretné támogatni a paralimpiai mozgalmat, ezért partnerként segíti a 2020-as tokiói nyári játékokra készülő magyar paralimpiai csapatot. A ParaVolley Europe (PVE) elnöke, Branko Mihorko etalonként, követendő példaként értékelte a magyar szervezést. „Nehéz olyan helyszínt találni, ahol a mozgáskorlátozottak kényelme ilyen magas szinten biztosított, gördülékenyek az edzések, óramű pontossággal van megtervezve a versenyrend és a környezet is gyönyörű” – jelezte a szervezet elnöke. Ez az első nagy rendezvény, amelyet a Magyar Röplabda Szövetség a Magyar Paralimpiai Bizottsággal közösen szervezett. „Külön öröm számunkra, hogy a rendezvény miatt nagyobb figyelem irányult a mozgáskorlátozottak sportjára, azon belül az ülőröplabdázásra, amely a legdinamikusabb, legélvezetesebb para-csapatjáték” – erről Ludvig Zsolt beszélt. Az MRSZ főtitkára hozzátette: a következő hat év célkitűzése az lesz, hogy a paralimpiai kvótaszerzők közé emeljék a csapatokat. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke szerint az Európa-bajnokságnak nemcsak sportszakmai értéke van. „A parasport versenyrendezések elvárásai ugyanolyan magasak, mint az épek nemzetközi versenyeinél, kiegészítve azzal, hogy akadálymentes helyszínekre van szükség. Magyarország minden sportesemény megrendezésében remekel, készen állunk arra, hogy a fogyatékkal élő sportolók világversenyeinek rendezési jogait is megpályázzuk. Budapest csodás város, fejlődése figyelemre méltó, és ahogy minden városban, így itt is a parasportolók sikerei segítik azt, hogy az akadálymentesség terén is előrelépjen” – közölte Szabó László, aki a szervezés minden közreműködőjének megköszönte a támogatást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek pedig, hogy tökéletes helyszínnel szolgálták a verseny kényelmét.

A tokiói paralimpiára egyébként már biztosan nem utazik magyar ülőröplabda csapat, hiszen a nyári játékokra a világ legjobb 8-8 csapata tudja csak magát kvalifikálni. A magyar csapatok összesen 15 mérkőzést játszottak, a fiúk 7-et, a lányok 8-at, volt, hogy egy nap kétszer is pályára léptek. „2024-re eltökélt célunk, hogy kijussunk a paralimpiára, és bár ezen az Európa-bajnokságon inkább a rendezésben remekeltek a magyarok, nem szabad leírni az ülőröplabda sportágat” – zárta versenyértékelését Raska Gyula szövetségi kapitány.

Az Ülőröplabda Európa Bajnokságon 16 ország közel 400 sportolója vett részt, az eseményt az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportállamtitkársága 30 millió forinttal támogatta.

 

Szöveg: Tasi Tibor, MTI

Fotó: Szilágyi Dénes