Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

Megkezdődött az ülőröplabda EB a Ludovika Arénában

Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a 2019-es ülőröplabda Európa-bajnokság, melynek a Ludovika Aréna ad otthont. Az öt napig tartó eseményen 16 nemzet férfi és női csapatai mérkőznek meg egymással az európai bajnok címért.

„2019-ben Budapest Európa sportfővárosa” – mondta megnyitó beszédében Szabó Tünde. A sportért felelős államtitkár szerint a Magyar Kormány a paralimpiai sportágakat is támogatja, s célként tűzte ki, hogy minél több hasonló eseményt rendezzenek meg Magyarországon. Szabó Tünde szerint a magyarok nemcsak nézni szeretik az ülőröplabdát, hanem tehetségesek is benne. Bár a végén egyetlen csapat viheti haza a kupát, a bajnokságnak mégis mindenki egyszerre a győztese. Branko Mihorko a kiváló szervezést és a remek helyszínt emelte ki. „Minden versenyzőnek sikerekben gazdag mérkőzéseket kívánok” – jegyezte meg a Para Volley Europe elnöke.

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem speciális figyelmet szentel a sportnak” – fogalmazott beszédében Koltay András. A rektor elmondta, hogy az egyetem számos nemzetközi eseménynek ad otthont, amely nemcsak Budapest, hanem Magyarország hírnevét is emeli. Elhangzott, hogy amikor 2012-ben megkezdődött a Ludovika Akadémia épületének és az Orczy-parknak a felújítása, nagy hangsúlyt fektettek a sport szerepének növelésére is. Az NKE nemcsak egy alkalommal, hanem hosszú távon is szeretné támogatni a paralimpiai mozgalmat és a sportolókat. Ezért az intézmény partnerként segíti a 2020-as tokiói nyári játékokra készülő magyar paralimpiai csapatot.

Sára Botond szerint büszkeség Józsefvárosnak, hogy egy ilyen rangos nemzetközi sporteseménynek szolgál helyszínéül. „A sport összehozza az embereket, lebontja a falakat és áthidalja a különbségeket” – fogalmazott a VIII. kerületi polgármester. A sport arra nevel, hogy becsületesen nyerjünk, és hogy emelt fővel veszítsünk. A polgármester szerint a fizikai, testi egészség mellett a lélek egészsége is ugyanolyan fontos. „A sport nem válogat, a sportban mindenki egyenlő” – jegyezte meg Sára Botond. Elhangzott az is, hogy a magyaroknak is fenn kell lenniük a paralimpiai sportok „térképén.” Elhangzott, hogy egy modern, huszonegyedik századi főváros életének szerves részét kell képezze a sport. Józsefváros hatalmas fejlődésen ment keresztül a sport terén, az NKE-nek is köszönhetően.

Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) főtitkára szerint azért különleges sportág a röplabda, mert „beltéri és kültéri helyszínen, napsütésben, hóesésben, állva és ülve is játszható.” Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke egyesével köszöntötte az összes résztvevő nemzetet. „Minden résztvevő példakép” – jegyezte meg. Felhívta a versenyzők figyelmét arra, hogy élvezzék a bajnokságot, valamint, hogy minél több barátságot kössenek, hiszen ez a rendezvény egyik lényege. „A mozgáskorlátozott nem egyenlő azzal, hogy vesztes” – fejtette ki és kiemelte, hogy milyen nehéz munka és sok készülés áll a versenyzők mögött. Jelen volt a megnyitón Jan De Brandt, a női röplabda-válogatott belga szövetségi kapitánya is. A megnyitón a Vary Dance nemzeti táncos csapat mozgáskorlátozottakkal közös táncprodukcióját is láthatták az érdeklődők.

A hétfői nyitónapon az első meccset az orosz és a török férfi csapat játssza, majd a magyar válogatott 10 órakor Németországgal mérkőzik. Az első női meccset a finnek a britekkel játsszák, a magyar csapat pedig 18 órakor lép pályára.

 

Szöveg: Juhász Katalin

Fotó: Szilágyi Dénes