Ülőröplabda EB a Ludovika Campuson

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Arénája ad otthont a húsz nap múlva kezdődő ülőröplabda Európa bajnokságnak. Július 15-20. között 16 ország női és férfi ülőröplabda csapata mérkőzik meg egymással a bajnoki címért. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az NKE partnerként segíti a 2020-as tokiói nyári játékokra készülő magyar paralimpiai csapatot.

Magyarországon több mint tíz éve nem volt ilyen nagyszabású nemzetközi verseny a parasportban - mondta el Sárfalvi Péter, aki értékes sportdiplomáciai sikerként jellemezte a magyarországi rendezést. Az EMMI sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerint Magyarország arra törekszik, hogy minél több ehhez hasonló rendezvénynek adjon helyszínt. „A 2018-as csörgőlabda bajnokság és a 2019 áprilisi erőemelő világkupa mellett óriási eredmény, hogy a legnépszerűbb parasportág bajnokságát is Budapesten rendezik meg” – hangzott el. Kovács Ferenc, a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az ülőröplabdában, mint parasportágban szemmel látható a fejlődés, amit számos nemzetközi eredmény is bizonyít. Az MRSZ és a Magyar Paralimpiai Bizottság sikeres pályázata pedig mérföldkövet jelent. „Még az erős ellenfélnek mondható orosz és bosnyák pályázót is sikerült felülmúlnunk” – szögezte le. A sajtótájékoztatón Szarka Gábor főigazgató elmondta, hogy az NKE idén több nemzetközi sportrendezvénynek, így többek között a Maccabi játékoknak és az ülőröplabda EB-nek is helyet ad, az akadálymentesített létesítményeinek is köszönhetően. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Campus Igazgatóságának vezetője szerint fontos, hogy az intézmény hallgatói is szembesüljenek azzal, hogy teljes értékű életet élhet egy mozgásában korlátozott ember is. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a rendezvény gazdasági vonatkozásai kapcsán megjegyezte, hogy összesen 110 millió forint áll rendelkezésre az esemény szervezésére, amely már tavaly nyár óta tart. Elhangzott, hogy minden idők egyik legnagyobb magyarországi parasport versenyét megrendezni óriási sportdiplomáciai siker, egy olyan lökés, ami további lehetőségeket nyit az ország előtt. Szabó László arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak egyéni, hanem csapatsportokban is képesek sikereket elérni parasportolóink. „A mozgásában korlátozott nem jelenti azt, hogy vesztes is. Ezek a sportolók a győztesek oldalán állnak” – hangsúlyozta az elnök.

Az NKE nemcsak egy alkalommal, hanem hosszú távon is szeretné támogatni a paralimpiai mozgalmat és a sportolókat. A sajtótájékoztatón szándéknyilatkozatot írtak alá az NKE és a Magyar Paralimpiai Bizottság együttműködéséről, amelynek értelmében a 2020-as tokiói nyári játékokra való felkészülésben az egyetem partnerként segíti a magyar paralimpiai csapatot.

Az eseményről készített videós tudósításunkat itt tekinthetik meg:

 

Szöveg: Juhász Katalin

Fotó: Szilágyi Dénes

Videó: Halápi Katinka