Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

Vívó Világkupa versenyt rendeznek hétvégén a Ludvoika Aránéban

Kezdjük talán a legfontosabbal - a hétvégi programmal! Az általunk nagyon várt hétvégi eseményünket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vadonatúj sportcsarnokában, a Ludovika Arénában rendezzük meg. 

A pontos cím: 1089. Budapest, Diószeghy Sámuel utca 25.

A verseny helyszíne, a Ludovika Aréna.

A Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni Világkupa-verseny programja. Március 22., péntek, 14 óra: egyéni csoportmérkőzések, direkt kiesés a legjobb 64-ig (a program körülbelül fél 7-ig tart). 

Március 23., szombat, 10 óra: 64-es direkt kieséses tábla, folyamatosan, a legjobb 8-ig (a program körülbelül 2-ig tart). 16 óra: 8-as döntő.

A Zarándi Csaba férfi kardcsapat Világkupa-programja. Március 24., vasárnap, 9 óra: 32-es direkt kieséses tábla (a magyar válogatott kiemeltként, első meccsét a nyolcaddöntőben 10 óra körül vívja). 14 óra: mérkőzés a 3. helyért. 15 óra: döntő.

A belépés a hétvége során végig ingyenes!
Az egyéni verseny névadói, Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf. Hárman összesen 19 olimpiai aranyérmet nyertek.

És akkor a versenyről, amelynek színvonala méltó lesz a fantasztikus névadókhoz, a mindösszesen 19 olimpiai aranyérmet nyerő három muskétáshoz - Gerevich Aladár, Kovács Pál, Kárpáti Rudolf -, illetve a csodálatos mesterhez, Zarándi Csabához. 

Az egyéni versenyen várhatóan 226-an lépnek majd pástra, ami a fegyvernem történetének egyik legmagasabb száma. A világranglista első 32 helyezettje közül mindössze kettő nem lesz majd itt. Az egyik a világbajnoki címvédő, a koreai Kim Hjunghvan, ám ő csak hivatalosan tekinthető hiányzónak, elvégre a nyári vb után, 35 esztendősen visszavonult - legalábbis így hírlik. Ami biztos: azóta nem indult versenyen…  A másik távollévő a tunéziai Ferjani, aki afrikai kardozóként a fegyvernem történetében először már 16-ba került a világranglistán, ám ezúttal amerikai tanulmányai miatt nem lesz itt. 

A többiek viszont kivétel nélkül Budapestre utaznak. Az esélyekre gyakorlatilag lehetetlen tippelni, ma már kardban is legalább tucatnyian nyerhetnek meg egy versenyt! Persze, a favoritok a koreaiak, az olaszok, no meg a mieink lesznek. Szilágyi Áronról, a jelenleg a világranglista negyedik helyén álló, kétszeres olimpiai bajnokunkról köztudomású, hogy a formaidőzítés nagymestere. A csúcsformát minden bizonnyal a pesti vb-re élezi, ám az is biztos, hogy itt ugyancsak nyerni akar majd! 29 esztendős klasszisunk, Decsi András tanítványa, a Vasas vívója, egyébként legutóbb szinte napra pontosan egy esztendeje, március végén nyert nagy nemzetközi versenyt, akkor a szöuli Grand Prix-n győzött. Várjuk az ismétlést, kiemeltként ő szombaton kezdi majd a vívást… Áron a hétvégével kapcsolatosan, “sejtelmesen” csak annyit mondott: “Remélem, jó sokat kell majd a páston töltenem szombaton és vasárnap egyaránt…” Ami, ugye, azt jelentené, hogy… De mi se kiabáljuk el, ha Áron nem tette. 

Szilágyi Áron és Szatmári András 2017 végén egyaránt dobogón végzett a cancúni GP-állomáson. De szép lenne szombaton a hasonló felállás...

A további magyarokról. Egyéni világbajnokunk, Szatmári András éppen a mostani viadal előtt került olyan pozícióba a világranglistán, hogy nem lesz kiemelt. Jelenleg 20. a rangsorban, és mivel csak ketten hiányoznak előle, így selejtezőt kell vívnia. Ez, persze, egyfelől azt jelzi, hogy az elmúlt esztendőben nem volt csúcsformában, ám ettől még semmivel sem lett rosszabb vívó, mint amikor 2017 nyarán vb-aranyat nyert… Úgyhogy, mi, kívülállók, fogjuk fel úgy, hogy legalább pénteken is láthatjuk versenyezni másik klasszisunkat… Az meg nem is lehet kétséges, hogy szombaton is ott lesz a mezőnyben. Miként abban bízunk, hogy minél több magyar lesz majd a főtáblás folytatásban. Erre legnagyobb esélye Európa-bajnok csapatunk további két tagjának, Gémesi Csanádnak és Decsi Tamásnak lesz. Ugyanakkor jó lenne, ha tehetséges fiataljaink is bontogatnák szárnyaikat, mivel jelenleg elég nagy az űr legjobbjaink és az utánpótlás között. A mostani hétvége kiváló lehetőség a bizonyításra, elvégre mindösszesen, jelen állás szerint, 24 magyar indulhat majd az egyéni versenyen. 

Csütörtökön honlapunk a vasárnapi csapatverseny, illetve a hétvége további nemzetközi eseményeinek esélyeit boncolgatja, péntektől pedig: hajrá, magyarok - a Ludovika Arénában.

Forrás: http://hunfencing.hu/hir/szurkoljunk-ron-knak-a-ludovik-ban-3128