Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Sportos Egyetem, Sportos Közszolgálat

NKE – nem csak sportos egyetem

„Küldetésünk, hogy Budapesten az egyetemi sport egyik fellegvárává váljunk” – mondta Dr. Borók György, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Sportigazgatóság (NKE ESI) igazgatója, akit az NKE sportrendszeréről, valamint a Ludovika Campuson rendezett I. egyetemi öttusa-világbajnokságról kérdeztünk.

NKE ESI

„A sportos egyetem mint fogalom számunkra leginkább célként fogalmazható meg” – fejtette ki magazinunknak Borók György. A címhez más magyar felsőoktatási intézményekkel is versenybe kell szállnia az NKE-nek. A sportigazgató kifejtette, hogy hazánkban a Testnevelési Egyetem vezeti a rangsort – nem meglepő módon –, azonban szorosan ott van mellette az NKE a sportképzésre fordított óraszámok tekintetében. Ennek oka, hogy a közszolgálati képzési palettája speciális területeket fed le a magyar felsőoktatásban, a Ludovika Campuson egyaránt tanulnak hivatásos és civil hallgatók. A különböző hivatásrendeknek így a kötelező tanórák mellett magas óraszámban kell részt venniük testnevelésórákon és kiképzéseken. „A sport mindennapi része az oktatásnak” – hangsúlyozta. Azonban a Ludovikán nem csak a kötelező köröket szeretnék lefutni, az Egyetemi Sportigazgatóság célja, hogy az egyetemi polgárok szabadidejükben is birtokba vegyék az egyetem új sportkomplexumait. Ehhez széles spektrummal igyekszik hozzájárulni az NKE a legkülönbözőbb szabadidő- és versenysportokkal kezdve a Ludovikához köthető hagyományőrző sportokon keresztül egészen az e-sportig.

Az igazgató bemutatta, hogy az NKE sportrendszere három pilléren nyugszik. Az ESI feladata az egyetemi sportinfrastruktúra rendeltetésszerű használatának biztosítása, a sportlétesítményekben megvalósuló testnevelési, kiképzési és egyéb sportfoglalkozások tervezésének összehangolása és megszervezésének támogatása, az egyes egyetemi egységek közti koordináció, továbbá az egyetemi sportrendezvények szervezése és a sportolók indítása a versenyeken, valamint a sportkapcsolatok ápolása a hazai és nemzetközi egyetemekkel, szervezetekkel. A sportkomplexumok üzemeltetését az NKE Szolgáltató Nonprofit Kft. látja el. Az új campuson a hallgatók sportos oktatásáért, neveléséért és kiképzéséért pedig a Rendészettudományi Kar Testnevelési és Küzdősportok Tanszéke felel.

Ludovika Campus: a főváros új egyetemi sportközpontja

Borók György felhívta a figyelmet, hogy a budapesti egyetemi sportinfrastruktúra igen rossz állapotban van: „Ezt a lemaradást a kormányzat észrevette, ennek köszönhetjük mi és más egyetemek is, hogy igen komoly sportberuházásokra került és kerül sor.” A Ludovika Campus-beruházás során számos új létesítménnyel bővült az Orczy-kert. Józsefváros Budapest legbeépítettebb kerülete, a környék lakosságának így eddig kevés lehetősége volt az aktív kikapcsolódásra a kerület határain belül. A campus Ludovika Arénának nevezett sportcsarnokkal, uszodával, lovardával, fedett lőtérrel, egy hatsávos rekortán atlétikai pályával, műfüves focipályával, többfunkciós sportpályával, konditermekkel és nyitott szabadidősportparkkal bővült. Ezek egy része elérhető lesz a lakosság számára is, viszont a létesítmények többsége még „tesztüzem” alatt áll. „Igyekszünk minél több kapacitást biztosítani a környék lakosságának” – fejtette ki az igazgató, azonban felhívta a figyelmet, hogy a sportegységekben elsősorban a felsőoktatási, kiképzési feladatokat követően lesz szabad idősáv a különböző sportegyesületek és magánszemélyek számára.

„Nemcsak az egyetemi sport szempontjából, hanem országos szinten is kimagasló minőségű sportlétesítmények ezek” – mondta Borók György. Hozzátette, hogy amennyiben nem számítjuk a Papp László Arénát, a Ludovika Aréna a legnagyobb belmagasságú sportcsarnokegyüttes a fővárosban. Ebből adódóan komoly igény jelentkezik: az átadást követően már két országos egyetemi bajnokság (futsal és kosárlabda) döntőjét játszották le a csarnokban. Emellett az arénában válogatott röplabdamérkőzéseket is rendeztek.  A Ludovika Campusra tervezett rendezvényeket az igazgató három részre osztotta: egyrészt országos, valamint budapesti bajnokságok befogadását tervezik, másrészt tanintézeti bajnokságoknak szeretnének helyet adni, harmadrészt saját kezdeményezéseket, sportrendezvényeket hívnának életre az Orczy-kertben. Borók György kifejtette, hogy terveik szerint ezzel a Ludovika újra betölti azt a kiemelt szerepét a magyar társadalomban és sportéletben, amelyet az 1800-as években megálmodtak neki.

Az egyetem vezetése, az NKE ESI és Borók György nem titkolt célja, hogy felhelyezze az egyetemet a hazai sporttérképre, mivel nemcsak sportos, hanem eredményes egyetemmé is szeretnének fejlődni. Az egyetem a jogelődök integrációjának eredményeként 2012-ben alakult, így egységes versenyzői múlt nélkül külön kihívást jelent az új infrastruktúrán atlétikában, úszásban és csapatban játszott labdasportokban az egyetemi versenyeken eredményes hallgatói bázist biztosítani. A sportigazgató véleménye szerint a sportkultúra kialakításához, valamint fejlesztéséhez elengedhetetlen szempont, hogy nívós sporteseményeket vonzzanak be az egyetemi campusra. „Küldetésünk, hogy Budapesten és országosan is az egyetemi sport egyik fellegvárává váljunk” – mondta. Legutóbb az NKE egyetemi csapatai a tömegsportok területén futsalban, valamint kosárlabdában értek el sikereket. Az igazgató hozzátette, hogy a következő NB I-es női kosárlabda-bajnokság csapatai között az NKE hölgyei is szerepelni fognak.

A Ludovika Arénában már az átadás után felpörgött az élet, sorra rendezik a különböző sportrendezvényeket a csarnokokban. A még gyermekcipőben járó sportközpont nem kis fába vágta a fejszéjét: egyetemi öttusa-világbajnokságot szervez júliusban a campus területén. Az év csúcsrendezvénye mellett számos más sportesemény is szerepel az NKE naptárában. Hagyományteremtő jelleggel rendezik meg a közszolgálati egyetemi napot az Orczy-parkban, amelynek során idén az NKE lesz a házigazdája az egyetemi sport nemzetközi napjának hazánkban. Ekkor tartják a Military Power Challenge-et is, ahol a vállalkozókedvűek mérhetik össze erejüket különböző versenyszámokban az NKE hivatásos honvédtisztjelöltjeivel. Az őszi szemeszter során a tervek szerint Baján szervezik meg az egyetemi sárkányhajó-bajnokságot, a Ludovikán továbbra is folytatódni fog az Egyetemi Labdarúgó Liga, emellett az NKE ad otthont a BEFS földharcversenynek, továbbá crossfit-, asztalitenisz-, falmászó- és röplabdabajnokságot is szerveznek az új sportkomplexumokban.  

Világbajnokság a Ludovika Campuson

Az NKE-n rendezték meg az I. egyetemi öttusa-világbajnokságot, amely az NKE, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség, a Magyar Öttusa Szövetség, valamint a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség közös együttműködésében valósult meg 2018. július 4–8. között.

„Nemcsak a mi egyetemi életünkben, hanem az egész világon ez lesz az első egyetemi öttusa-világbajnokság” – emelte ki Borók György a versenyt megelőzően. Magazinunk kérdésére kifejtette, hogy a világversenyt többéves előkészítő és szervezői munka előzte meg. A sportigazgató ismertette, hogy az egyetem rektora, Prof. Dr. Patyi András támogatta a rendezvény befogadását, mivel az egyetem, a jogelőd intézmények, valamint a Ludovika Akadémia szellemiségét is áthatják az öttusa alapját képező sportágak. „Ennek nálunk hagyománya van, a hazai lovaglás, vívás és lövészet bölcsője a Ludovika.” Bár az NKE sportkomplexumai még csak a tervezőasztalon voltak a döntés előkészítésekor, a nemzetközi szövetség zöld utat adott a magyar pályázatnak. A bizalom és a megfeszített munka meghozta gyümölcsét: a szövetség képviselői elismerően nyilatkoztak a verseny otthonául szolgáló Ludovika Campusról. „Olyan egyedülálló feltételrendszer állt össze, amely nemcsak Budapesten, hanem a világon is páratlan” – emelte ki Borók György. „Ezt a Monacóból érkezett öttusa-delegáció is megerősítette.”

Az egyetemi világsportrendezvények mindig meghatározzák egy felsőoktatási intézmény életét. Hazánkban legutóbb Pécsett rendeztek egyetemi birkózó-világbajnokságot, ahol az intézmény, az egyetemi polgárság és a város közös erővel fogott össze a rendezvény sikerességének érdekében. Az NKE is hasonlóan járt el a házigazda szerepében: biztosította a szükséges infrastruktúrát és logisztikát, valamint részt vett a szervezésben, és további segítséget nyújtott az öttusa-világbajnoksághoz a szervezőpartnereknek. „A Magyar Öttusa Szövetség profi módon dolgozik, minden eszközállomány rendelkezésre áll” – mondta a sportigazgató. A versenyzőket az Orczy Úti Kollégiumban szállásolták el, míg a versenyszámokat a campus területének különböző részein bonyolították le. Az Orczy-park teljesen átalakult: a Ludovika Arénában állították fel a vívópástokat, a park területén alakították ki a terepfutópályát a speciális lőállásokkal, az egyetemi uszoda nyolcsávos medencéje az úszószámoknak adott otthont, míg a versenylovakat a Ludovika Huszár Lovardában helyezték el, és a lovardához tartozó díjugrató pályát használták. A világbajnokságon 17 ország 17–25 éves egyetemista és főiskolás fiataljai mérették meg magukat.

 

Szöveg: Podobni István

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: sportos egyetem